Κοσμος

Κολομβία: Μισό εκατομμύριο στρέμματα κόκας καίνε κυβέρνηση και FARC

Σχέδιο αντικατάστασης παράνομων καλλιεργειών για την παραγωγή ναρκωτικών

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Φιλόδοξο σχέδιο αντικατάστασης των παράνομων καλλιεργειών, όπως προέβλεπε η συμφωνία ειρήνης που υπέγραψαν, για την εξάλειψη 500.000 στρεμμάτων εντός του 2017 στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως στην παραγωγή κοκαΐνης, παρουσίασαν την Παρασκευή η κυβέρνηση της Κολομβίας και η οργάνωση Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC) .

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που προβλέπει ανάπτυξη της γης, χάρη στην αντικατάσταση» των παράνομων καλλιεργειών, εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός για τις μεταπολεμικές διευθετήσεις, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ασφάλεια, Ραφαέλ Πάρδο, σε συνέντευξη Τύπου στην Μπογκοτά. 

Το πρόγραμμα, που θα κοστίσει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο πέσος-ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 318 εκατομμύρια ευρώ, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το 2017 σε 40 δήμους από όπου προέρχεται πάνω από το 50% του συνόλου της παραγόμενης κοκαΐνης της Κολομβίας, ενώ ήδη εγκαινιάστηκε αυτή την εβδομάδα στους νομούς Βιτσάδα και Κακετά, ανέφερε ο Ραφαέλ Πάρδο.

Η χρηματοδότησή του θα προέλθει από τον κρατικό προϋπολογισμό και ελπίζεται πως θα υπάρχει διεθνής οικονομική στήριξη για την υλοποίησή του.

Σε κοινή τους ανακοίνωση η κυβέρνηση της χώρας και τα μέλη της FARC εξήγησαν σε ότι το Εθνικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Προώθησης Εναλλακτικών Καλλιεργειών στις Παράνομες Καλλιέργειες (PNIS) θα τεθεί σε εφαρμογή βάσει του τέταρτου άρθρου της συμφωνίας ειρήνης που υπογράφτηκε στα τέλη του Νοεμβρίου για να τερματιστεί ο πόλεμος που διήρκεσε 52 χρόνια.

Στο πρόγραμμα δεν μπορούν να ενταχθούν αγρότες που άρχισαν παράνομες καλλιέργειες μετά τη 10η Ιουλίου 2016, ημέρα που η κυβέρνηση και οι FARC άρχισαν για πρώτη φορά την εφαρμογή της εθελοντικής αντικατάστασης των καλλιεργειών στο Μπρισένιο (Αντιόκια, βορειοδυτικά).

Η Κολομβία είναι το κράτος με τις μεγαλύτερες καλλιέργειες κόκας στον κόσμο, οι οποίες φθάνουν τα 960.000 στρέμματα, ενώ κατατάχθηκε επίσης πρώτη στην παραγωγή κοκαΐνης παγκοσμίως το 2015, με 646 τόνους, κατά τον ΟΗΕ.