Κοσμος

Μπάνα Αλαμπέντ: Η μικρή Σύρια του Twitter γράφει στον πρόεδρο Τραμπ

«Τα παιδιά της Συρίας δεν διαφέρουν από τα δικά τους και έχουν δικαίωμα στην ειρήνη»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Μπάνα Αλαμπέντ, το επτάχρονο κορίτσι που έγινε διάσημο στον κόσμο με τα tweets από το εμπόλεμο και πολιορκημένο Χαλέπι, έστειλε ανοιχτή επιστολή προς τον 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ.

«Πρέπει να κάνετε για τα παιδιά της Συρίας» του λέει και συνεχίζει, «δεν διαφέρουν από τα δικά σας παιδιά και έχουν δικαίωμα στην ειρήνη». Η Μπάνα κατάφερε να αποδράσει από το Χαλέπι μαζί με την οικογένειά της το Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια της μαζικής εκκένωσης αμάχων. Σήμερα ζει στην Τουρκία.

Η μητέρα της, Φατιμά, η οποία τη βοηθούσε με τη διαχείριση του λογαριασμού της στο Twitter, έστειλε την επιστολή της κόρης της προς τον Τραμπ στο BBC. Είπε ότι η 7χρονη έγραψε το γράμμα μέρες πριν από την τελετή ορκωμοσίας διότι «είχε δει τον Τραμπ πολλές φορές στην τηλεόραση».

Αναλυτικά το γράμμα της Μπάνα στον Ντόναλντ Τραμπ:

Αγαπητέ Ντόναλντ Τραμπ,

Με λένε Μπάνα Αλαμπέντ και είμαι επτά ετών. Είμαι Σύρια από το Χαλέπι. Ζω στη Συρία από την ημέρα που γεννήθηκα και αναγκάστηκα το Δεκέμβριο να φύγω από το πολιορκημένο ανατολικό Χαλέπι. Είμαι κι εγώ ένα από τα παιδιά της Συρίας που ζήσαμε και υπομείναμε τον πόλεμο.

Σήμερα ζω ειρηνικά στο καινούργιο μου σπίτι στην Τουρκία. Στο Χαλέπι πήγαινα σχολείο, αλλά πολύ γρήγορα καταστράφηκε εξαιτίας των βομβαρδισμών. Κάποιοι φίλου μου σκοτώθηκαν. Μακάρι να ζούσαν ακόμη και να παίζαμε ξανά όλοι μαζί. Στο Χαλέπι δεν μπορούσαμε να παίξουμε, ήταν η πόλη του θανάτου.

Μπάνα Αλαμπέντ

Τώρα στην Τουρκία μπορώ να βγω έξω και να παίξω. Μπορώ να πάω σχολείο, αν και ακόμα δεν έχω ξεκινήσει μαθήματα.

Η ειρήνη είναι σημαντική για όλους, ακόμη και για εσάς. Ωστόσο, εκατομμύρια παιδιά στη Συρία υποφέρουν σήμερα. Υποφέρουν εξαιτίας των μεγάλων.

Γνωρίζω ότι θα γίνεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ και για αυτό θέλω να σας ρωτήσω, μπορείτε να σώσετε τα παιδιά και τον κόσμο της Συρίας; Πρέπει να κάντε κάτι για αυτά τα παιδιά γιατί δεν διαφέρουν από τα δικά σας παιδιά και αξίζουν την ειρήνη.

Εάν μου υποσχεθείτε ότι θα κάνετε κάτι θα γίνω αμέσως η καινούργια σας φίλη.

Περιμένω με αγωνία να δω τι θα κάνετε για τα παιδιά της Συρίας». 

Μπάνα Αλαμπέντ