Κοσμος

Χαστούκι στο Brexit της Τερέζα Μέι

Το Ανώτατο Δικαστήριο είπε «όχι» στο Άρθρο 50 χωρίς την έγκριση της Βουλής των Κοινοτήτων

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η βρετανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς να έχει προηγηθεί η έγκριση και συγκατάθεση της Βουλής των Κοινοτήτων, όπως απεφάνθη το Ανώτατο Δικαστήριο .

Το Δεκέμβριο η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι έχασε στην υπόθεση της προσφυγής της στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας για την επίκληση του άρθρου 50, αφού το ανώτατο δικαστικό όργανο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάσισε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προχωρήσει στην έναρξη της διαδικασίας εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ενωση χωρίς την έγκριση του βρετανικού Κοινοβουλίου. Απογοητευμένο δηλώνει το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας, αλλά διευκρινίζει ότι θα σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου. «Φυσικά η κυβέρνηση είναι απογοητευμένη με την έκβαση», δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας, Τζέρεμι Ράιτ έξω από το Ανώτατο Δικαστήριο. «Η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να την εφαρμόσει».

Το επιχείρημα της κυβέρνησης ήταν ότι η Τερέζα Μέι μπορεί να επικαλεσθεί τις εκτελεστικές της εξουσίες που είναι γνωστές «βασιλικές προνομίες» για να επικαλεσθεί το άρθρο 50 της συνθήκης της Λισαβόνας και να σημάνει την έναρξη της διετούς διαδικασίας διαζυγίου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο απεφάνθη επίσης, ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Brexit δεν προϋποθέτει τη συναίνεση

των νομοθετικών σωμάτων σε Βόρεια Ιρλανδία, Σκοτία και Ουαλία. Η τοπική κυβέρνηση της Ουαλίας υποστήριξε κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας ότι αν δεν προστατευθεί η κυριαρχία του Κοινοβουλίου, τότε υπάρχει κίνδυνος υπονόμευσης της αποκέντρωσης των εξουσιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η βρετανική κυβέρνηση απέρριψε το επιχείρημα υποστηρίζοντας πως διαστρεβλώνει την αλήθεια.

«Το δημοψήφισμα είναι μεγάλης πολιτικής σημασίας, αλλά η Κοινοβουλευτική Πράξη που το επικύρωσε δεν έλεγε ποιο θα πρέπει να είναι το αποτέλεσμα», δήλωσε ο πρόεδρος Νιούμπεργκερ. «Κατά συνέπεια οποιαδήποτε μεταβολή στον κυρωτικό του δημοψηφίσματος νόμο πρέπει να γίνει με τον μοναδικό τρόπο που προβλέπει το Σύνταγμα, μέσω μίας Κοινοβουλευτικής Πράξης».

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα, ανακοίνωσε πως «δεν σκοπεύει να εμποδίσει τη διαδικασία ενεργοποίησης του Άρθρου 50, σεβόμενο το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη θέληση του βρετανικού λαού».