- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Νιώθουν ανασφάλεια οι Έλληνες στην Αμερική μετά την ορκομωσία Τραμπ;
10 Έλληνες απαντούν στην ίδια ερώτηση
Ρωτήσαμε 10 Έλληνες που ζουν στην Αμερική, αν νιώθουν ανασφάλεια στις ΗΠΑ μετά την ορκωμοσία του νέου Προέδρου, του οποίου οι δηλώσεις για τις μεινότητες έχουν κάνει το γύρο του κόσμου.
Maro L.
Μένει στις ΗΠΑ από το 1991.
Ψήφισα τον Τραμπ.
Πρώτη φορά ήρθα στις ΗΠΑ σαν φοιτήτρια, στην αρχή των 70s. Είμαι παντρεμένη με έναν Αμερικανό πολίτη και έτσι έγινα κι εγώ αμερικανίδα υπήκοος. Νομίζω πως θα είναι ένας καλός πρόεδρος, θα αλλάξει πολλά πράγματα: ένα από αυτά είναι ότι θα φέρει πιο πολλές δουλειές. Πριν εκλεγεί δεν ήταν πολιτικός και ξέρει τι συμβαίνει στην καθημερινή ζωή ενός Αμερικανού πολίτη. Τα ΜΜΕ και η προπαγάνδα ευθύνονται για το πώς νιώθουν οι μειονότητες, όπως οι gay κ.λπ. Πιστεύω ότι με καλούς συμβούλους στο πλευρό του θα γίνει ένας σπουδαίος πρόεδρος. Κανείς δεν θα έπρεπε να τον φοβάται.
Mike K.
Μένει στις ΗΠΑ τα τελευταία 29 χρόνια, εργάζεται ως ιδιωτικός υπάλληλος.
Ψήφισα Κλίντον.
Δε νιώθω ανασφάλεια, δε νομίζω ότι ο Τραμπ θα προχωρήσει με τις προεκλογικές του εξαγγελίες γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν ακατανόητο για τα αμερικανικά δεδομένα.
George L.
Αμερικανός υπήκοος. Ζει στις ΗΠΑ τα τελευταία 30 χρόνια.
Δεν ψήφισα ούτε τη Χίλαρι, ούτε τον Τραμπ.
Θα ευχόμουν να υπήρχαν καταλληλότεροι υποψήφιοι σε αυτές τις εκλογές. Δεν εμπιστευόμουν ούτε τη Χίλαρι, ούτε τον Τραμπ, και κουράστηκα να ακούω τους παιδαριώδεις καβγάδες τους που μας απομάκρυναν από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα.
Παρόλο που είμαι μισός Έλληνας, νιώθω ασφαλής στις ΗΠΑ. Μένω σε μια μικρότερη πόλη, όπου δεν υπάρχουν πολλές μειονότητες. Ίσως, αν έμενα σε κάποιο άλλο μέρος των ΗΠΑ, να ένιωθα διαφορετικά. Ακούω στις ειδήσεις, για το πώς οι μουσουλμάνοι, οι αφρο-αμερικανοί και οι ισπανόφωνοι αντιμετωπίζονται από λευκούς, όμως προσωπικά δεν έχω έρθει αντιμέτωπος με τέτοια συμπεριφορά.
Mariangela Kefalas
Γεννήθηκε στις ΗΠΑ όπου και έζησε μέχρι τα έξι, όταν και μετακόμισε στην Ελλάδα. Πηγαινοερχόταν όμως πάντα ανάμεσα στις δύο χώρες. Μετακόμισε ξανά πριν πέντε χρόνια στη Νέα Υόρκη, όπου έκανε μεταπτυχιακές σπουδές. Εργάζεται ως εκπαιδευτικός.
Έχω δικαίωμα ψήφου, θα κρατήσω όμως απόρρητη την προσωπική μου επιλογή. Είτε ψήφισα είτε όχι τον/την οποιο/αδήποτε πολιτικό.
Δεν νιώθω ανασφάλεια. Θεωρώ πως η ανασφάλεια δεν έχει να κάνει μόνο με τα πολιτικά πιστεύω.
Λήδα Κ.
Ζει και σπουδάζει στις ΗΠΑ εδώ και 2 χρόνια.
Αν είχα δικαίωμα ψήφου, θα ψήφιζα Χίλαρι Κλίντον.
Δε νιώθω ανασφάλεια, δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει όντως κάτι, πρακτικά, και στην πόλη που ζω (Βοστόνη) δε βλέπω να υπάρχει κάτι κατά των μεινοτήτων. Απλώς δεν μπορώ να καταλάβω πώς υπάρχει κάποιος που συμφωνεί με αυτά τα σχόλια - ή που δεν τον νοιάζουν.
Βασίλης Καρκαντζός.
Ζει και σπουδάζει στις ΗΠΑ εδώ και ένα χρόνο.
Αν είχα δικαίωμα ψήφου, θα ψήφιζα Κλίντον.
Δε νιώθω ανασφάλεια. Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα δημιουργημένη απο μετανάστες και η οποία βασίζεται κατα μεγάλο ποσοστό σε μετανάστες για να επανδρώσει ποικίλες θέσεις εργασίας (από ανειδίκευτους εργάτες μέχρι μεγάλα στελέχη). Αμφιβάλλω λοιπόν ότι θα αλλάξει οτιδήποτε για τους νόμιμους, μορφωμένους και έτοιμους να προσφέρουν πολλά στην κοινωνία μετανάστες (η κατηγορία στην οποία ανήκω).
Nick L.
Μετακόμισε στην Αμερική στην ηλικία των 7 ετών, ο πατέρας του είναι Αμερικανός και η μητέρα του Ελληνίδα. Είναι εργαζόμενος.
Κανένας από τους δυο υποψηφίους δεν ήταν η πρώτη μου επιλογή, οπότε αποφάσισα να στηρίξω το μικρότερο από τα δύο κακά και να ψηφίσω Χίλαρι Κλίντον. Η πρώτη μου επιλογή ήταν ο Μπέρνι Σάντερς για δύο λόγους: Η στάση του για τη χρηματοδότηση των υποψηφίων (People vs. United) και για την κατάργηση της απόφασης να επιτραπεί, κατ' ουσίαν, σε επιχειρήσεις να είναι σε θέση να ψηφίζουν μέσω της χρηματοδότησης αυτής, και της προσπάθειάς του για ένα πιο καθολικό σύστημα υγείας.
Δεν νιώθω λιγότερο ή περισσότερο ασφαλής από όσο ένιωθα πριν την εκλογή Τραμπ. Οι ΗΠΑ έχουν δομηθεί σε θεμέλια ελέγχου των εκάστοτε κυβερνήσεων από την ενεξέλεγκτη εξουσία. Πιστεύω ότι η μισαλλοδοξιά του Τραμπ ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας σε κάποια βαθιά ριζωμένα ζητήματα. Οι Αμερικανοί ακόμα συνηθίζουν, και ελπίζουν, ότι αυτά τα φώτα θα βοηθήσουν στον απαραίτητο διάλογο έτσι ώστε να προοδεύσουμε σαν κοινωνία, με περισσότερη κατανόηση για το χωνευτήρι πολιτισμών που κάνουν την Αμερική την σπουδαιότερη χώρα στον κόσμο.
Μάνος Σ.
Ζει κι εργάζεται στις ΗΠΑ τα τελευταία 4 χρόνια.
Αν είχα δικαίωμα ψήφου, θα ψήφιζα Χίλαρι.
Ανησυχώ για την πιθανή μετάλλαξη της Αμερικής από χώρα μεταναστών και μειονοτήτων σε χώρα που καταπνίγει καθε μορφής διαφορετικοτητα. Νιώθω ανασφάλεια για όλες τις κοινωνικες ομάδες που έχουν στοχοποιηθεί σε hate crimes από την 9η Νοεμβρίου και μετά.
Καλλιόπη Χαραλάμπους και Γκυ Κριέφ.
Ζουν στις ΗΠΑ από το 2013. Ο Γκυ είναι συνιδρυτής μιας εταιρίας τεχνολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη και η Καλλιόπη δημιούργησε εκεί μία σχολή ελληνικής μαγειρικής.
Δεν έχουμε δικαίωμα ψήφου αλλά αν ψηφίζαμε θα ήμασταν υπέρ της Χίλαρι, εννοείται! Πώς μπορεί να συγκριθεί μια σοβαρή πολιτικός με ένα κλόουν;!
Υπάρχει μια γενικότερη ανασφάλεια για αυτό που έρχεται μετά την εκλογή Τραμπ. Ο διχαστικός λόγος, η ρητορική μίσους και τα πρόσωπα που έχει επιλέξει για να στελεχώσουν την κυβέρνησή του καλλιεργούν το φόβο για κάθετι διαφορετικό.
Το πολύχρωμο παζλ της αμερικανικής κοινωνίας κάνει αυτή τη μεγάλη χώρα γοητευτική και σπουδαία. Αν χαθεί αυτό το στοιχείο, αν μπει στο στόχαστρο η διαφορετικότητα, η Αμερική δεν θα είναι πια η ίδια και τότε κινδυνεύουμε όλοι! Μετανάστες, λευκοί, μαύροι, λατίνοι, ομοφυλόφιλοι, στρέιτ, γυναίκες...
Νίκος Θεοδώρου
Μετακόμισε στις ΗΠΑ πριν 4 χρόνια. Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Αν είχα δικαίωμα ψήφου, θα ψήφιζα 100% την Hillary. Μπορεί να μη συμφωνώ με το πώς εκλέχθηκε ως υποψήφια των δημοκρατιών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ψήφιζα κάποιον υποψήφιο σαν τον Τραμπ.
Σε προσωπικό επίπεδο νιώθω πολύ ασφαλής. Οι λόγοι είναι απλοί: Είμαι λευκός, μένω σε μία μεγάλη και προοδευτική πόλη όπως η Νέα Υόρκη και έχω μία καλή δουλειά. Παρ’ όλο που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα επηρεάσει τη ζωή μου, οι δηλώσεις του καθώς και οι πολιτικοί που έχει επιλέξει για την ομάδα του προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Ο μεγαλύτερός μου φόβος είναι πως ο Τραμπ με την πολιτική του και με τον λαϊκίστικο λόγο του καλλιεργεί μια κουλτούρα μίσους για το διαφορετικό το οποίο μόνο σε βίαιες αντιδράσεις της κοινωνίας μπορεί να οδηγήσει.
Ανδρέας Χαΐδης
Ζει στις ΗΠΑ 30 χρόνια, στην αρχή ως φοιτητής και στη συνέχεια ως εργαζόμενος.
Ψήφισα Χίλαρι Κλίντον.
Νιώθω πάρα πολλή ανασφάλεια.Ο άνθρωπος [Τραμπ] είναι ψυχοπαθής, μισογύνης, ομοφοβικός, και εναντίον των μετανάστων.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.