Κοσμος

Τα δάκρυα του προέδρου Ομπάμα στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του (εικόνες, video)

Το «ευχαριστώ» στη Μισέλ και η συγκίνηση της Μαλία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εστίασε τη βαθιά συγκινησιακά φορτισμένη αποχαιρετιστήρια ομιλία του στον αμερικανικό λαό μετά από δύο θητείες στην ηγεσία, στα επιτεύγματα της θητείας του και τη σημασία της δημοκρατίας, προτού καλέσει τους αμερικανούς πολίτες να υπερασπιστούν τα ιδανικά της χώρας και το σύνταγμα από εξωτερικούς και εσωτερικούς κινδύνους.

Μεταξύ των θεμάτων που ανέφερε ήταν οι επιτυχίες της κυβέρνησής του στην ασφάλεια της χώρας από την τρομοκρατία, το πρόγραμμα κάλυψης εκατομμυρίων πολιτών στο νέο σύστημα υγείας, η μείωση της ανεργίας και η αύξηση των θέσεων εργασίας, η πρόοδος σε περιβαλλοντικά θέματα, καθώς και η επανεκκίνηση σχέσεων με την Κούβα.

Αναφερόμενος σε μερικά από τα θέματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η χώρα, τόνισε τον κίνδυνο της αυξανόμενης οικονομικής ανισότητας που οδηγεί τους πολίτες στην απομόνωση και τον κυνισμό, τον ρατσισμό που διχάζει την Αμερική, την αντίσταση στην υποδοχή των μεταναστών στη χώρα των μεταναστών προηγούμενων γενεών και την απομόνωση «στον δικό τους κόσμο» των πολιτών που περιβάλλονται από ομοϊδεάτες τους, σε σημείο που δεν μπορούν πια να ξεχωρίσουν την αλήθεια από το ψέμα.

Στον απόηχο της ομιλίας του για τη δημοκρατία που έδωσε κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος Ομπάμα αναφέρθηκε στη σημασία του πολιτεύματος για την Αμερική και την υφήλιο, καθώς και την ευθύνη κάθε πολίτη να μην παίρνει τη Δημοκρατία ως δεδομένο, καλώντας τους Αμερικανούς να αρνηθούν να ενδώσουν στην πόλωση και στην προπαγάνδα που στοχεύει στην διάσπαση και την απομόνωση των πολιτών.

Στο τέλος της ομιλίας του ευχαρίστησε την οικογένειά του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τη σύζυγό του, και το προσωπικό του, πολλοί από τους οποίους ξεκίνησαν μαζί τους στο Σικάγο.

Έκλεισε εκφράζοντας την αισιοδοξία του για τη νεότερη γενιά, δηλώνοντας ότι δεν θα σταματήσει να υπηρετεί τον αμερικανικό λαό, και παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να συμμετάσχουν ενεργά στα κοινά για να φέρουν όποια αλλαγή θέλουν, «όπως κάνατε πριν από οκτώ χρόνια».

Το σύνθημα ήταν το ίδιο όπως στην προεκλογική εκστρατεία πριν από 8 χρόνια: «Yes, we can»! (Ναι, μπορούμε!).

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ιδίως όταν αναφέρθηκε στον ρόλο της συζύγου του Μισέλ, η συγκίνηση ήταν διάχυτη και ούτε ο ίδιος, ούτε η Μισέλ, αλλά ούτε και η κόρη τους Μαλία (σ.σ. η Σάσα είχε σχολείο και δεν παραβρέθηκε) μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους.