Κοσμος

Στις κάλπες το Ισραήλ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έως και 5,6 εκατομμύρια Ισραηλινοί αναμένεται να προσέλθουν στις κάλπες για την ανάδειξη νέας κυβέρνησης και μελών της ισραηλινής βουλής, Κνεσέτ. Οι κάλπες άνοιξαν στις επτά το πρωί και θα κλείσουν στις 10 το βράδυ, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου θα επανεκλεγεί αλλά με μειωμένη πλειοψηφία.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο συνασπισμός Λικούντ – Μπεϊτέινου του Νετανιάχου έχει χάσει έδαφος σε σχέση με το κόμμα Μπαγίτ Γεχουντί, του εκατομμυριούχου επιχειρηματία, πρωτοεμφανιζόμενου στην πολιτική και υπερεθνικιστή, Ναφτάλι Μπένετ. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ακροδεξιό κόμμα Μπαγίτ Γεχουντί θα συμμετάσχει σε κυβερνητικό συνασπισμό με επικεφαλής τον Μπενιάμιν Νετανιάχου. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου και το κόμμα «Ισραήλ Μπεϊτέινου» του υπερθνικιστή Αβίγκντορ Λίμπερμαν αναμένεται να κερδίσουν από 32 ως 35 έδρες στην Κνεσέτ. Το Μπαγίτ Γεχουντί εκτιμάται ότι θα λάβει 14 έδρες και θα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παράταξη στην Κνεσέτ. Το Εργατικό Κόμμα με επικεφαλής την Σέλι Γιακίμοβιτς, περιορίζεται μέχρι στιγμής στις 8 έδρες.

Ο σχηματισμός κυβέρνησης αναμένεται να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες. Σε αντίθεση με προηγούμενες προεκλογικές περιόδους, η ατζέντα των εκλογών επικεντρώθηκε σε οικονομικά και κοινωνικά θέματα και λιγότερο στην ειρηνευτική προοπτική με τους Παλαιστίνιους. Στο Ισραήλ έχουν πραγματοποιηθεί πρωτόγνωρες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τόσο για το αυξημένο κόστος ζωής αλλά και για το γεγονός ότι ένας στους τέσσερις Ισραηλινούς ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.