Κοσμος

Ένοχη έκρινε την Κριστίν Λαγκάρντ η γαλλική δικαιοσύνη

Σύγκληση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την υπόθεση

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ένοχη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας κρίθηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί» χωρίς, ωστόσο να τής επιβληθεί κάποια ποινή. Η απόφαση αφορούσε την έγκριση αποζημίωσης 400 εκατομμυρίων ευρώ του γαλλικού δημοσίου, το 2008, προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η προκειμένη δίκη αφορούσε μη ορθή χρήση δημοσίων πόρων, την περίοδο που η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν, με πρόεδρο της Γαλλίας τότε τον Νικολά Σαρκοζί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η τότε υπουργός Οικονομικών έπρεπε να ασκήσει έφεση, ζητώντας μικρότερη αποζημίωση για τον επιχειρηματία, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου επήλθε παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή της κας. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι έδρασε με καλή πίστη και διακηρύσσοντας εκ νέου την αθωότητά της. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε τη σύγκληση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την υπόθεση Λαγκάρντ όσο το δυνατόν συντομότερα.