Κοσμος

Ένοχη έκρινε την Κριστίν Λαγκάρντ η γαλλική δικαιοσύνη

Σύγκληση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την υπόθεση

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
334389-694054.jpg
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Ένοχη από το Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας κρίθηκε η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, «για αμέλεια στην υπόθεση Ταπί» χωρίς, ωστόσο να τής επιβληθεί κάποια ποινή. Η απόφαση αφορούσε την έγκριση αποζημίωσης 400 εκατομμυρίων ευρώ του γαλλικού δημοσίου, το 2008, προς τον επιχειρηματία Μπερνάρ Ταπί. Η προκειμένη δίκη αφορούσε μη ορθή χρήση δημοσίων πόρων, την περίοδο που η Κριστίν Λαγκάρντ ήταν υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Φρανσουά Φιγιόν, με πρόεδρο της Γαλλίας τότε τον Νικολά Σαρκοζί.

Το δικαστήριο έκρινε ότι η τότε υπουργός Οικονομικών έπρεπε να ασκήσει έφεση, ζητώντας μικρότερη αποζημίωση για τον επιχειρηματία, ώστε να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του γαλλικού δημοσίου. Αξίζει να σημειωθεί πως η απόφαση του γαλλικού δικαστηρίου επήλθε παρά την αντίθετη εισήγηση του Εισαγγελέα, ο οποίος είχε προτείνει την απαλλαγή της κας. Λαγκάρντ.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα, η διευθύντρια του ΔΝΤ είχε αναχωρήσει από τη Γαλλία για την Ουάσινγκτον, δηλώνοντας ότι έδρασε με καλή πίστη και διακηρύσσοντας εκ νέου την αθωότητά της. Ενόψει αυτής της εξέλιξης, ο διευθυντής επικοινωνίας του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ανακοίνωσε τη σύγκληση του εκτελεστικού συμβουλίου του ΔΝΤ για να εξετάσει την υπόθεση Λαγκάρντ όσο το δυνατόν συντομότερα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.