Κοσμος

Οι «χασάπηδες» της Μανίλας μάς «σφάζουν σαν ζώα» (εικόνες)

Οδοιπορικό των ΝΥΤ στον πόλεμο που κήρυξε ο πρόεδρος Ντουτέρτε κατά του καρτέλ των ναρκωτικών

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ο πόλεμος που έχει κηρύξει εδώ και πέντε μήνες ο πρόεδρος των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε, κατά των καρτέλ των ναρκωτικών έχει στοιχίσει τη ζωή 5.927 ανθρώπων.  «Θέλετε να σταματήσει η σφαγή; Κόψτε τα ναρκωτικά», δηλώνει σε κάθε ευκαιρία ο 16ος πρόεδρος των Φιλιππίνων, ο οποίος εξελέγη δημοκρατικά και πανηγυρικά τον Μάιο του 2016 γιατί έπεισε το εκλογικό σώμα πως είναι ο καταλληλότερος να πατάξει την εγκληματικότητα σκοτώνοντας κακοποιά στοιχεία όπου βρεθεί κι όπου σταθεί.

Μανίλα

Οι φωτορεπόρτερ των New York Times έκατσαν μόλις 35 ημέρες στην Μανίλα, πρωτεύουσα των Φιλιππίνων. Κατέγραψαν 57 ανθρωποκτονίες σε 41 περιοχές. Κάποιοι από τους εκτελεστές «χασάπηδες» της Μανίλας  φορούν στολή, αστυνομική. Οι υπόλοιποι είναι πληρωμένοι δολοφόνοι, πολίτες που κινούνται εκτός ορίων του νόμου και σκοτώνουν για να επιβιώσουν. Περισσότεροι από 40.000 ύποπτοι έχουν συλληφθεί. Ο πρόεδρος Ντουτέρτε έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα ασκηθούν διώξεις σε βάρος αστυνομικών, ούτε θα διενεργηθούν έρευνες για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Oι αστυνομικοί εκτελούν εντολές, τις δικές του εντολές.  

Μανίλα

Μανίλα

«Έχω εργαστεί ως φωτορεπόρτερ σε 60 χώρες. Έχω καλύψει πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Το 2014 το πέρασα στη ζώνη του ιού Έμπολα στη δυτική Αφρική, μόνο ο φόβος και ο θάνατος κυκλοφορούσαν στους δρόμους της Μονρόβια και της Φριτάουν», λέει ο Αμερικανός φωτογράφος και δημοσιογράφος των NYT, Ντάνιελ Μπερεχούλακ. «Αυτό που έζησα στις Φιλιππίνες ήταν ένα άλλο επίπεδο βαρβαρότητας: αστυνομικοί να πυροβολούν εν ψυχρώ χρήστες ναρκωτικών ουσιών και υπόπτους για εμπορία. Ομάδες πολιτοφυλακών που μπήκαν στο πετσί του ρόλου που τους έδωσε ο Πρόεδρος: έγιναν σφαγείς, χασάπηδες».

«Μας σφάζουν σαν ζώα», λέει ένας περαστικός στον Αμερικανό φωτορεπόρτερ. Δεν δίνει το όνομά του. Λέει την ατάκα του και εξαφανίζεται στα στενάκια των φτωχογειτονιών της Μανίλας.

Τον Οκτώβριο ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε εξήγγειλε: «Να περιμένετε 20.000 με 30.000 περισσότερους νεκρούς».

Μανίλα

Μανίλα

Η περίοδος των Χριστουγέννων που θα εορταστεί και στην καθολική Μανίλα και το πνεύμα αγάπης και συγχώρεσης δεν φαίνεται να πιάνει στον σκληρό «πρόεδρο» της χώρας. Πιστεύει ότι ο κόσμος μπορεί να χαρεί τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά αν κάποιοι σταματούσαν τη χρήση ναρκωτικών. «Λένε κάποιοι εκεί στην Δύση ότι έχουν γίνει πολλοί φόνοι, εκτελέσεις, δολοφονίες και μας επικρίνουν. Θέλετε αυτό να σταματήσει; Είναι απλό! Εσείς οι ναρκομανείς σταματήστε. Σταματήστε τα ναρκωτικά για ειρηνικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά», είπε ο Φιλιππινέζος πρόεδρος στην τοπική εφημερίδα Phil Star.    

Το περασμένο Σάββατο ο κ. Ντουτέρτε επικοινώνησε για πρώτη φορά με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. Ο Ρεπουμπλικανός συνεχάρη και ενέκρινε την πόλεμο του Ντουτέρτε κατά των καρτέλ. Τον κάλεσε μάλιστα για επίσκεψη στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσινγκτον. Ο Ντουτέρτε αποδέχθηκε την πρόσκληση και μάλιστα είπε περήφανος: «Είναι η εκστρατεία ενός κυρίαρχου κράτους. Είναι ο σωστός τρόπος». Οι σχέσεις Μανίλας-Ουάσινγκτον φαίνεται να βαίνουν καλώς τώρα που ολοκληρώνεται η θητεία του «πουτ@ν@ς γιου» Ομπάμα.

Τον Ιούλιο 60.000 χρήστες ναρκωτικών παραδόθηκαν για να γλιτώσουν. Ήταν τότε που ο Ντουτέρτε είπε στους πολίτες «προχωρήστε, σκοτώστε» διακινητές, εμπόρους και χρήστες ναρκωτικών.

Μανίλα, Jes Aznar/IDEAL/Getty Images

Μανίλα, Jes Aznar/IDEAL/Getty Images

Ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών έχει όνομα. Είναι το πρότζεκτ Tokhang (σ.σ Χτύπος και Ικεσία στην μητρική διάλεκτο του πρόεδρου των Φιλιππίνων). «Πράγματι στις γειτονιές των αστών της Μανίλας οι αστυνομικοί χτυπούν την πόρτα, δίνουν το ενημερωτικό φυλλάδιο για τις συνέπειες του νόμου από τη χρήση ή εμπορία ναρκωτικών και φεύγουν. Στις φτωχογειτονιές το σκηνικό αλλάζει. Ο χτύπος της πόρτας αλλάζει σε εξακρίβωση στοιχείων, συλλήψεις και μερικές φορές εκτέλεση εξ επαφής», αφηγείται ο Ντάνιελ Μπερεχούλακ.

Μανίλα, Jes Aznar/IDEAL/Getty Images

Καταλήγει: «Στη Μανίλα πρώτα ακούς και μετά βλέπεις τον τόπο του εγκλήματος: το μοιρολόι και οι κραυγές μιας νέας χήρας, ο διαπεραστικός ήχος των σειρήνων της αστυνομίας, ο επαναλαμβανόμενος ήχος της βροχής στο πεζοδρόμιο και ένας γδούπος στο σκοτεινό αδιέξοδο στενό: Τόρες Φοντανίλα, ετών 37. Βρέθηκε νεκρός, κείτονταν μπρούμυτα στο πεζοδρόμιο. Χτυπήθηκε από δύο αγνώστους που επέβαιναν σε μηχανή. Η βροχή είχε ξεπλύνει το πρόσωπό του από το αίμα. Σκοτώθηκε μπροστά στα μάτια μου, εδώ στη Μανίλα που ήρθα για να καταγράψω την πιο αιματηρή και χαοτική εκστρατεία κατά ης μαφίας των ναρκωτικών». 

Μανίλα, Jes Aznar/IDEAL/Getty Images