Κοσμος

Στο εδώλιο η Λαγκάρντ (video)

Για τι κατηγορείται, ποιο δικαστήριο τη δικάζει

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333647-691835.jpeg

Η δίκης της κ. Κριστίν Λαγκάρντ, διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) άρχισε χτες Δευτέρα στο Παρίσι, στο ειδικής σύνθεσης Δικαστήριο της Δημοκρατίας (Cour de justice de la République, CIR).

Λεπτομερέστερα, η κ. Λαγκάρντ κατηγορείται ότ όταν ήταμ υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών (2007-2011) του κ. Σαρκοζί είχε επιτρέψει «από αμέλεια» την κατάχρηση κρατικών κεφαλαίων ύψους 400 εκατομμυρίων προς όφελος του επιχειρηματία κ. Μπερνάρ Ταπί, στενού φίλου του τότε προέδρου. Ο κ. Ταπί δεν πήρε ποτέ τα χρήματα αυτά, η γαλλική Δικαιοσύνη στράφηκε όμως κατά της κ. Λαγκάρντ. 

Η πρώην υπουργός είναι αντιμέτωπη με ποινή φυλάκισης έως ενός έτους και πρόστιμο ύψους 15.000 ευρώ. Η ίδια αρνείται κάθε κατηγορία, έχει πάντως τεθεί σε άδεια από το ΔΝΤ για όσο διαρκέσει η διαδικασία. «Θα αθωωθεί κι επομένως τέτοιο ζήτημα δεν τίθεται», είπε ο δικηγόρος της κ. Πατρίκ Μεζονέβ, απαντώντας στο τι θα γίνει στο ΔΝΤ, αν η πελάτισσά του καταδικαστεί.

Το CIR  δικάζει υπουργούς για αδικήματα που είχαν διαπραχθεί ενώ ασκούσαν εξουσία. Η δίκη, που αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, είναι μόλις η πέμπτη αυτού του είδους στην ιστορία της Γαλλίας.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.