Κοσμος

Μέρκελ και Σουλτς εξίσου δημοφιλείς αλλά όχι οι πρώτοι σε δημοτικότητα

Γερμανία: Υπάρχει κάποιος που ξεπερνά και τον Σόιμπλε

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
333237-691011.jpg

Στο 57% ανέρχεται η δημοτικότητα του σοσιαλδημοκράτη (SPD) προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz (+7% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα), ο οποίος απολαμβάνει πλέον της ίδιας δημοφιλίας με τη χριστιανοδημοκράτη (CDU) καγκελάριο Angela Merkel, η οποία αύξησε και αυτή το ποσοστό της κατά 5%, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «dimap», η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό του πρώτου δημόσιου γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου ARD.

Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier, ο οποίος θα εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο δεδομένου ότι υποστηρίζεται τόσο από το κόμμα του, όσο και από τους Χριστιανοδημοκράτες, αύξησε επίσης το ποσοστό του κατά 7% και απολαμβάνει της εκτίμησης του 79% των Γερμανών πολιτών, διατηρώντας την πρώτη θέση δημοφιλίας ανάμεσα σε όλους του Γερμανούς πολιτικούς. Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς (82%) μάλιστα θεωρούν τον Steinmeier καλή επιλογή για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο πρόεδρος του SPD Sigmar Gabriel έχει την αποδοχή του 43% των πολιτών (+6% από τον περασμένο μήνα). Την δεύτερη θέση στην κλίμακα της δημοφιλίας καταλαμβάνει ο χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 66% (+2%) ακολουθούμενος (στην τρίτη θέση) από Merkel και Schulz.

Το 59% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θεωρεί καλό ότι η Merkel θα είναι και πάλι υποψήφια για την καγκελαρία (+13% σε σχέση με ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση του ARD το Σεπτέμβριο). Αρνητικά απάντησε το 39% των ερωτηθέντων.

Οι ψηφοφόροι του CDU εγκρίνουν την απόφασή της σε ποσοστό 89%, ενώ το 10% την απορρίπτει. Οι ψηφοφόροι του αδελφού βαυαρικού Χριστιανοκοινωνικού Κόμματος (CSU) την εγκρίνουν σε ποσοστό 82% και την απορρίπτει το 18%.

Εάν οι πολίτες εξέλεγαν απ’ ευθείας τον/την καγκελάριο, τότε το 57% θα ψήφιζε την Merkel (+22% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο) και μόλις το 19% τον Γκάμπριελ, δηλαδή -8% σε σχέση με την ανάλογη προηγούμενη δημοσκόπηση προ διμήνου.

Αν οι πολίτες έπρεπε να αποφασίσουν μεταξύ Merkel και Schulz, τότε τα ποσοστά θα ήταν 43% και 36% αντίστοιχα, ενώ το 13% δεν θα ψήφιζε κανένα από τους δύο. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.