Κοσμος

Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του σε όλους τους Ιμπραήμ της Υεμένης (εικόνες)

Αξιωματούχος του ΟΗΕ: «Η ανθρωπιά και η ανθρωπότητα δεν ζουν πια εδώ»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
332988-690321.jpg

Στα χέρια του γιατρού το κεφαλάκι του Ιμπραήμ δείχνει απίστευτα μικρό. Ο γιατρός έχει πάρει το μωρό του στην αγκαλιά του και το λικνίζει απαλά σαν να φοβάται μην του σπάσει. Όλα τα πράγματα που περιβάλλουν τον Ιμπραήμ είναι τεράστια σε σχέση με το μέγεθός του. Τεράστια μάτια, αποστεωμένο πρόσωπο, πλευρά που διαγράφονται ένα ένα πάνω στο δέρμα του. Ο Ιμπραήμ είναι ένα μωρό που μέρα με τη μέρα συρρικνώνεται. Κι όμως οι γιατροί είναι αισιόδοξοι, διότι έχει ήδη αντέξει 21 ημέρες. Οι γιατροί τον αποκαλούν «τυχερό» διότι η κατάσταση της υγείας του έχει σταθεροποιηθεί. Ο δίδυμος αδελφός του πέθανε λίγο μετά τη γέννα. Η μητέρα του Ιμπραήμ, Ουάφα Χατέμ, είναι συνέχεια δίπλα στο παιδί της και του χαϊδεύει το χέρι.

Πόλεμος στην Υεμένη

Αυτή είναι η Υεμένη. Έχει πόλεμο, αλλά ο κόσμος αδιαφορεί σαν να μην υπάρχει. Τρία εκατομμύρια οικογένειες έχουν εκτοπιστεί από την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου. Η αναζήτηση για φαγητό καθορίζει την ύπαρξη αυτών των ανθρώπων κάθε μέρα. «Η πολιτική κατάσταση στην Υεμένη έχει ξεπεράσει κάθε ίχνος ανθρωπιάς», λέει στο BBC ο ανώτατος αξιωματούχος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ, ο οποίος βρίσκεται στη Σαναά και έχει χάσει την υπομονή του με την αδιαφορία της διεθνούς κοινότητας.

Μετά από δύο χρόνια πολέμου ο παιδικός υποσιτισμός αυξήθηκε κατά 200%. Οι νοσοκομειακές εγκαταστάσεις δεν λειτουργούν γιατί είτε έχουν βομβαρδιστεί από τις δυνάμεις της συμμαχίας με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, είτε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Τα κρατικά ταμεία έχουν στερέψει.

Πόλεμος στην Υεμένη

Οι βασικές οδικές αρτηρίες και οι γέφυρες δέχονται συχνά επιθέσεις από αέρος και ως εκ τούτου η μεταφορά ανθρωπιστικής ή άλλης βοήθειας είναι δύσκολη. Παράλληλα, ομάδες των ανταρτών καθυστερούν τα κονβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια, διότι θέλουν μερίδιο στον έλεγχο της διανομής της.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) είναι από τις λίγες οργανώσεις που παραμένουν στην Υεμένη και προσπαθούν να απαλύνουν τις πληγές των ντόπιων. Το έργο της είναι δύσκολο, σχεδόν ακατόρθωτο, καθώς οι πόροι τους είναι περιορισμένοι. Το BBC συνάντησε την επικεφαλής των MSF Κολέτ Γκαντέν στο νοσοκομείο αλ-Τζουμχουρί στην περιοχή Χατζά, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο των συγκρούσεων. «Θεωρητικά υπάρχει ένα σύστημα αντιμετώπισης της κατάστασης. Θεωρητικά υπάρχουν κέντρα σίτισης, προγράμματα διατροφής, αλλά είναι πολύ δύσκολος έλεγχος αυτών των προγραμμάτων και φοβάμαι ότι οι περισσότερες οικογένειες δεν έχουν τα χρήματα για να ενταχθούν σε αυτά προγράμματα. Κάποιες οικογένειες δεν έχουν χρήματα ούτε για να φτάσουν στο νοσοκομείο, πόσο μάλλον να κάνουν εισαγωγή και εξετάσεις».

Πόλεμος στην Υεμένη

«Όλο το σύστημα καταρρέει. Τα νοσοκομεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Είναι τρομακτικό να βλέπει κανείς αυτή τη χώρα που ήταν ήδη φτωχή και προβληματική, να βυθίζεται μέρα με τη μέρα πιο βαθιά στην κρίση», σχολιάζει η επικεφαλής της αποστολής των MSF στην Υεμένη.

Πόλεμος στην Υεμένη

Η κρίση της Υεμένης έχει επισκιαστεί από τους πολέμους στην Συρία και στο Ιράκ. Οι δωρήτριες δυνάμεις υποσχέθηκαν οικονομική βοήθεια και δεν έχει φτάσει ούτε το 50% αυτής στην Υεμένη. «Η ανθρωπιά και η ανθρωπότητα δεν ζουν πια εδώ. Ο κόσμος έχει γυρίσει την πλάτη του στην Υεμένη. Είναι απίστευτο», λέει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιμι ΜακΓκόλντρικ.  

Πόλεμος στην Υεμένη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.