- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Εννέα ημέρες μετά το θάνατο άρχισε η κηδεία του ηγέτη της Κούβας Φιντέλ Κάστρο στο Σαντιάγο ντε Κούβα, εκεί όπου ξεκίνησε ο ανταρτοπόλεμος εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα που τελικά οδήγησε στην ανατροπή του το 1959.
Η κηδεία ξεκίνησε περίπου στις 07.00 το πρωί τοπική ώρα (14.00 ώρα Ελλάδος) λίγο μετά την άφιξη στο κοιμητήριο Σάντα Ιφιχένια της αυτοκινητοπομπής που μετέφερε την τέφρα του «Κομαντάντε». Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την παρουσιάζουν ως μία απλή τελετή, ενώ 1.000 χιλιόμετρα πιο μακριά, στην πρωτεύουσα της Κούβας, την Αβάνα, έπεσαν 21 κανονιοβολισμοί. Το κοιμητήριο βρίσκεται δίπλα στο μαυσωλείο του Χοσέ Μαρτί, του ήρωα της ανεξαρτησίας της Κούβας.
Το Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Κουβανοί συμμετείχαν σε μία κόμη εκδήλωση προς τιμή του εκλιπόντος, παρουσία του αδελφού του και προέδρου της χώρας, Ραούλ Κάστρο. «Μπροστά στο λείψανο του Φιντέλ στην ηρωική πόλη του Σαντιάγο, ορκιζόμαστε να υπερασπιστούμε την πατρίδα και τον σοσιαλισμό», είπε ο Ραούλ Κάστρο. Προς έκπληξη πολλών εντός κι εκτός Κούβας ο Κάστρο ανακοίνωσε επίσης πως κατά την επιθυμία του Φιντέλ, θα καταθέσει στην Εθνοσυνέλευση ένα σχέδιο νόμου για να αποτραπεί οποιαδήποτε εκδήλωση προσωπολατρίας.
Ο Φιντέλ επέμενε ότι μετά τον θάνατό του «το όνομά του κι η μορφή του να μην χρησιμοποιηθούν ποτέ στις ονομασίες θεσμών, τοποθεσιών, πάρκων, λεωφόρων, δρόμων ή άλλων δημόσιων τόπων, και να μην ανεγερθούν ποτέ γι' αυτόν μνημεία, ανδριάντες, αγάλματα και άλλα τέτοια παρόμοια», υπενθύμισε ο πρόεδρος της Κούβας. Ανάμεσα στους προσκεκλημένους ήταν επίσης ο Αργεντινός θρύλος του ποδοσφαίρου Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος αποκάλεσε τον Φιντέλ «δεύτερο πατέρα του» αλλά και η υπουργός Οικολογίας της Γαλλίας Σεγκολέν Ρουαγιάλ.