Κοσμος

Ισόβια στον «τρομοκράτη» δολοφόνο της Τζο Κοξ (video, εικόνες)

Ο άνεργος κηπουρός Τόμας Μέιρ με την εμμονή στη ναζιστική Γερμανία δεν θα βγει ποτέ από τη φυλακή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
331552-687034.jpg

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο ακροδεξιός τρομοκράτης, Τόμας Μέιρ, για τη δολοφονία της βουλευτή του Εργατικού Κόμματος, Τζο Κοξ, μία εβδομάδα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ακροαματική διαδικασία στο Ποινικό Δικαστήριο του Ολντ Μπέιλι διήρκησε επτά ημέρες και η βρετανική δικαιοσύνη αρνήθηκε στον κατηγορούμενο κάθε δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης. Ο ίδιος ο κατηγορούμενος δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Τόμας Μέιρ

Ο 53χρονος άνεργος κηπουρός με την εμμονή στη ναζιστική Γερμανία, Τόμας Μπέιρ, πυροβόλησε τρεις φορές και μαχαίρωσε την Κοξ όταν εκείνη έφθανε σε μια βιβλιοθήκη για μια συνάντηση με κατοίκους του Μπίρστολ, πόλη της εκλογικής της περιφέρειας στη βόρεια Αγγλία. Οι ένορκοι στο Ολντ Μπέιλι άκουσαν ότι στη διάρκεια της επίθεσης είχε φωνάξει κάτι σαν «Κρατήστε τη Βρετανία ανεξάρτητη» και «πρώτα η Βρετανία».

Χρειάστηκαν μόλις 90 λεπτά για να καταδικάσουν τον Βρετανό ακροδεξιό, στον οποίο είχαν απαγγελθεί κατηγορίες βάσει της αντιτρομοκρατικής νομοθεσίας.

Μπρένταν Κοξ

Ο δικαστής Άλαν Ουίλκι δήλωσε ότι ο κατηγορούμενος θα εκτίσει την ποινή του στο σύνολό της εξαιτίας της «ιδιαίτερης σοβαρότητας» του αδικήματος. Επίσης απέρριψε το αίτημα του κατηγορούμενου να μιλήσει μετά την αναγγελία της ετυμηγορίας λέγοντας: «Δεν είστε καθόλου πατριώτης. Με τις ενέργειές σας έχετε προδώσει την πεμπτουσία της χώρας μας: την προσήλωσή της στην κοινοβουλευτική δημοκρατία». 

Οικογένεια Κοξ

«Η Τζο Κοξ», είπε ο δικαστής Ουίλκι απευθυνόμενος στον Μέιρ, «δεν ήταν απλά ένας παθιασμένος, εγκάρδιος, γενναιόδωρος και ανοιχτός άνθρωπος. Ήταν μια αληθινή πατριώτισσα. Εν αντιθέσει εσείς θαυμάζεται τους Ναζί». Η 41 ετών Κοξ, μητέρα δύο μικρών παιδιών, δολοφονήθηκε στις 16 Ιουνίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.