- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Υπό την «απειλή» των εθνικιστών, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι απηύθυνε τη Δευτέρα διάγγελμα βγάζοντας από το κάδρο τη σημαία της ΕΕ, αλλά και του υπουργικού συμβουλίου και μένοντας μόνος μπροστά από έξι (!) ιταλικές σημαίες.
Η αμφιλεγόμενη δημόσια δήλωσή του προς τον ιταλικό λαό ήρθε μετά την πολυπληθή συγκέντρωση ακροδεξιών που απαιτούσαν την παραίτησή του λίγες μόλις εβδομάδες πριν από ένα ακόμη δημοψήφισμα σε χώρα-μέλος της ΕΕ, που απειλεί με το αποτέλεσμά του να τινάξει στον αέρα το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Ο Ματέο Ρέντσι είναι αντιμέτωπος με τη μεγαλύτερη πρόκληση από τότε που ανέλαβε καθήκοντα Ιταλού πρωθυπουργού, πριν από 2,5 χρόνια. Στις 4 Δεκεμβρίου, οι Ιταλοί καλούνται να αποφασίσουν για τη συνταγματική αναθεώρηση, όμως το εν λόγω δημοψήφισμα έχει μετατραπεί σε μια άτυπη απόφαση για το μέλλον της Ιταλίας στην ΕΕ. Ο 41χρονος απειλεί με παραίτηση αν η πλειοψηφία επιλέξει να απορρίψει την πρότασή του.
Ο κ. Ρέντσι στο διάγγελμά του είπε, μεταξύ άλλω, κάνοντας έμμεση αναφορά στο κλίμα που δημιουργείται κατά την εκστρατεία του δημοψηφίσματος για τις συνταγματικές αλλαγές, τρεις εβδομάδες πριν την ψήφο των πολιτών: «Αυξάνεται το σπρεντ; Βέβαια, αν υπάρχει αβεβαιότητα, αυξάνεται. Δεν πρόκειται για απειλή, αλλά για διαπίστωση»,
Η τοποθέτηση αυτή του Ιταλού κεντροαριστερού πρωθυπουργού προκάλεσε την άμεση αντίδραση μέρους της ιταλικής αντιπολίτευσης. «Η στάση του Ρέντσι χαρακτηρίζεται από ανευθυνότητα. Θα έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη από τους Ιταλούς», δήλωσε ο Ρενάτο Μπρουνέττα, επικεφαλής των βουλευτών του κεντροδεξιού κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.
Σύμφωνα, δε, με το στέλεχος της Ιταλικής Αριστεράς, Νικόλα Φρατοιάννι, «αν υπάρχει κάτι που ευνοεί την αύξηση του σπρεντ, αυτό είναι η αποτυχημένη κοινωνική και οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του Ματτέο Ρέντσι».
Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Πάολο Τζεντιλόνι, από την πλευρά του, αναφερόμενος στο ιταλικό δημοψήφισμα της 4ης Δεκεμβρίου, θέλησε να τονίσει ότι «η διεθνής κατάσταση δεν επιτρέπει επιπολαιότητες, το γενικότερο κλίμα πρέπει να ωθήσει όλους να δείξουν ένα πολύ μεγάλο αίσθημα ευθύνης». «Είχαμε το Brexit, την νίκη Τραμπ και περνάμε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση», ολοκλήρωσε ο Τζεντιλόνι.