- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η κυβέρνηση της Κολομβίας και οι αντάρτες των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων (FARC) ανακοίνωσαν ότι κατέληξαν σε νέα συμφωνία ειρήνης για την οριστική κατάπαυση του πυρός, έξι εβδομάδες μετά την πρώτη συμφωνία που απορρίφθηκε από το λαό σε δημοψήφισμα.
Οι δύο πλευρές, οι οποίες διαπραγματεύονται για τον τερματισμό του 50ετούς και πλέον πολέμου εδώ και τέσσερα χρόνια στην Κούβα, δήλωσαν ότι η τροποποιημένη συμφωνία συμπεριλαμβάνει αλλαγές και προτάσεις της κολολμβιανής αντιπολίτευσης και άλλων ομάδων.
Η πρώτη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, η οποία χάρισε το Νόμπελ Ειρήνης στον πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος, είχε χαρακτηρισθεί ιδιαίτερα ευνοϊκή προς τους αριστερούς αντάρτες της FARC.
Η νέα συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψήφισμα, αλλά θα κατατεθεί απευθείας για έγκριση στο Κογκρέσο. «Καταλήξαμε σε μια νέα τελική συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, η οποία εμπεριέχει αλλαγές, διευκρινίσεις και αρκετές προτάσεις από διάφορες κοινωνικές ομάδες», αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των δύο εμπλεκόμενων πλευρών.
«Η νέα συμφωνία μας δίνει μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσουμε τις αμφιβολίες, αλλά πάνω απ' όλα να ενωθούμε» τόνισε από την πλευρά του, ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, εκπρόσωπος της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις. «Οι συναντήσεις ήταν έντονες, καθώς δουλέψαμε για 15 μέρες και νύχτες, προκειμένου να καταλήξουμε σ' αυτή τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων, το νέο κείμενο προβλέπει τροποποιήσεις στις ποινές όσων κριθούν ένοχοι για εγκλήματα πολέμου αλλά και στο ύψος των αποζημιώσεων των θυμάτων.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Κολομβίας και επικεφαλής της εκστρατείας του «όχι» στην ειρηνευτική συμφωνία, Αλβάρο Ουρίμπε, χαρακτήρισε και το νέο κείμενο ελλιπές. Εν αντιθέσει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι έκανε λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς μία δίκαιη και διαρκή ειρήνη.