Κοσμος

Λούζεται η αγάπη μου στον Γάγγη ποταμό

Φεστιβάλ Κουμπ Μέλα 2013 – Το μεγαλύτερο προσκύνημα στον κόσμο στην Πόλη του Θεού

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
33016-73374.jpg

Τουλάχιστον δέκα εκατομμύρια προσκυνητές θα εξαγνίσουν σήμερα τις αμαρτίες τους, βουτώντας στα ιερά νερά του Γάγγη ποταμού, στην πόλη Αλαχαμπάντ της Ινδίας.

Τα ξημερώματα της 13ης Ιανουαρίου ξεκίνησε το φεστιβάλ Κουμπ Μέλα – είναι μαζικότερο και ιερότερο προσκύνημα των ανά τον κόσμο Ινδουιστών. Διοργανώνεται κάθε 12 χρόνια και θεωρείται η μεγαλύτερη συγκέντρωση ανθρώπων στη γη. Διαρκεί 55 ημέρες. Στο αποκορύφωμα του φετινού εορτασμού οι ινδικές αρχές εκτιμούν ότι θα πάρουν μέρος πάνω από 100 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι θα ολοκληρώσουν το προσκύνημα τους με το πλύσιμο στον ποταμό Γάγγη. Στο φεστιβάλ του 2007 πήραν μέρος 70 εκατομμύρια άνθρωποι, γεγονός που έκανε την τελετή την πιο επιβλητική στην ανθρώπινη ιστορία.

n

Το Αλαχαμπάντ είναι η δεύτερη πιο ιερή πόλη της Ινδίας. Στην περσική γλώσσα Αλαχαμπάντ σημαίνει ‘Πόλη του Θεού’. Οι Ινδουιστές πιστεύουν πως σε αυτήν την πόλη ο Βράχμα πραγματοποίησε την πρώτη του θυσία μετά την δημιουργία του κόσμου. Επίσης, θεωρείται το σημείο που ο μυθικός ποταμός Σαρασβάτι ενώνεται με τους Γάγγη και Γιαμούνα. Το σημείο της ένωσης του Γάγγη με τον Γιαμούνα, το λεγόμενο Τρίβενι Σανγκάμ, αποτελεί το μέρος που πραγματοποιείται κάθε 12 χρόνια το Κούμπα Μέλα. Στο ίδιο σημείο έχουν ριχτεί οι στάχτες διάφορων ηγετών, ανάμεσα τους και ένα μέρος από τις στάχτες του Μαχάτμα Γκάντι το 1948.

Σύμφωνα με το μύθο, κάποια στιγμή που θεοί και δαίμονες μάλωναν για το νέκταρ της αθανασίας, μερικές σταγόνες έπεσαν στις τέσσερις πόλεις - Allahabad, Nasik, Ujjain και Haridwar – όπου διοργανώνεται εδώ και αιώνες το φεστιβάλ.

Η μέρα, σήμερα, στο Αλαχαμπάντ ξεκίνησε με ψύχρα, αλλά στην πορεία ο καιρός γλύκανε. Η αστυνομία υπολογίζει ότι μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχουν λουστεί στον Γάγγη τουλάχιστον τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι. Οι Ινδουιστές πιστεύουν ότι μια βουτιά στον ιερό ποταμό καθαρίζει τις αμαρτίες και συμβάλει στη σωτηρία της ανθρώπινης ψυχής. «Σήμερα έπλυνα όλες μου τις αμαρτίες», λέει ένα κάτοικος του Νεπάλ και από τους πρώτους φετινούς βουτηχτές.

Sadhus: οι γυμνοφιλόσοφοι

Αυτοί που κυρίως τραβούν τα βλέμματα τουριστών και προσκυνητών είναι οι sadhus – γνωστοί κι ως οι γυμνοφιλόσοφοι της Ανατολής. Για τους Ινδουιστές, οι sadhous, είναι οι εκπρόσωποι του θεού στη γη και μερικές φορές λατρεύονται ως άγιοι. Σήμερα στο σύνολο τους πρέπει να είναι γύρω στα πέντε εκατομμύρια.

n

Οργανωμένοι στις διάφορες αιρέσεις, έδωσαν τη φρόνηση και την αίσθηση του παλαιού, ασκούμενοι στη μέθοδο της γιόγκα, φρονούν για αυτή ότι «ζεύει» την ψυχή. Συνήθως ζουν μόνοι τους, στα περιθώριο της κοινωνίας, και περνούν τις ημέρες τους αφοσιωμένοι στην επιλεγμένη θεότητά τους. Στο φεστιβάλ αλείφονται με στάχτη και γυμνοί ηγούνται λιτανειών συνοδεία αρμάτων, μουσικής και ζώων, όπως ελέφαντες, καμήλες και άλογα.

Πυρετώδεις προετοιμασίες

Οι προετοιμασίες ξεκίνησαν πριν από μήνες. Μια ‘νέα’ προσωρινή πόλη από σκηνές έχει δημιουργηθεί στις όχθες του ποταμού. Δεκατέσσερα προσωρινά νοσοκομεία λειτουργούν στην περιοχή και περισσότεροι από 243 γιατροί προσφέρουν τις υπηρεσίες του σε 24ωρη βάση.

n

Οι αρχές εγκατέστησαν περισσότερες από 40.000 τουαλέτες για τους προσκυνητές. Η αστυνομία έχει στήσει παντού σημεία ελέγχου και έχει ήδη αναπτυχθεί μια δύναμη 30.000 αστυνομικών και προσωπικού ασφαλείας.

Εστία μόλυνσης

Μέλη διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων προειδοποιούν ότι το προσκύνημα στον Γάγγη βλάπτει την υγεία των λουόμενων. Ο ποταμός είναι μολυσμένος, χρόνια τώρα. Οι πιστοί δεν κάνουν μόνο μπάνιο. Πίνουν νερό από το ποτάμι και κάποιοι γεμίζουν μπουκάλια με το «ιερό» νερό για το σπίτι.

n

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Έχουν ήδη απελευθερώσει πολλά κυβικά φρέσκου νερού στο ποτάμι ενόψει του φεστιβάλ και απαγόρευσαν την χρήση πλαστικών αντικειμένων σ’ όλη την περιοχή του προσκυνήματος.

Το φεστιβάλ κόστισε στην Ινδία περίπου 210 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Εμπορίου της Ινδίας φέτος αναμένεται να αποφέρει έσοδα ύψους 280 εκατομμυρίων δολαρίων.

 n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.