Κοσμος

Χωρίς παντελόνια στο μετρό

Η φάρσα που έγινε παγκόσμια ημέρα

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Εκατοντάδες κάτοικοι μεγάλων αστικών κέντρων, από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Πόλη του Μεξικού πέταξαν, χθες, τα παντελόνια τους για να ταξιδέψουν στους συρμούς φορώντας μόνο εσώρουχα.

Η παγκόσμια ημέρα «χωρίς παντελόνια στο μετρό» ξεκίνησε το 2002 από μια παρέα Νεοϋορκέζων που αποφάσισε να κάνει μια φάρσα: να επιβιβαστούν στα τρένα έχοντας ‘ξεχάσει’ να φορέσουν παντελόνι προς μεγάλη έκπληξη των υπολοίπων επιβατών. Την ίδια στιγμή κάποιος άλλος από την παρέα θα έμπαινε σε κάποια στάση και θα πουλούσε παντελόνια. Στο βίντεο επιβάτες αυτόπτες μάρτυρες του πρώτου ταξιδιού χωρίς παντελόνια θυμούνται και διηγούνται πώς έζησαν τη φάρσα:

Το 2008 ορισμένοι επιβάτες στη Νέα Υόρκη που πέταξαν τα παντελόνια συνελήφθησαν από την αστυνομία, ωστόσο αφέθηκαν ελεύθεροι καθώς δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει σε κάποιον να φορά μόνο εσώρουχα όταν ταξιδεύει με το μετρό. Η ιδέα διεθνοποιήθηκε το 2006 με τη συμμετοχή κατοίκων της Αδελαΐδας στην Αυστραλία και από τότε πραγματοποιείται κάθε 13η Ιανουαρίου σε μεγάλες πόλεις όλου του κόσμου.

Στιγμιότυπα από τους υπογείους του κόσμου

n

n

Νέα Υόρκη

 n

Λονδίνο

n

Πόλη του Μεξικού

n

Σάο Πάολο