Κοσμος

Δικαστικό «χαστούκι» για τη Μέι: Δεν γίνεται Brexit χωρίς το «OK» του Κοινοβουλίου

Τι αναφέρει η απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
329543-681648.jpg
EPA/ANDY RAIN

Μεγάλη πολιτική ήττα σημειώθηκε την Πέμπτη για τη Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι αναφορικά με την πρόθεσή της να παρακάμψει τη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκειμένου να δρομολογηθεί το Brexit. Συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι δεν μπορεί να γίνει καμία τέτοια διαδικασία χωρίς την έγκριση του Κοινοβουλίου.

Επί της ουσίας, οι ανώτατοι δικαστές συμπορεύονται με την άποψη των υποστηρικτών της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν μπορεί να δρομολογηθούν από τη Βρετανία οι διαδικασίες της ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, χωρίς να περάσει από τη Βουλή μια απόφαση για ένα τέτοιο θέμα μείζονος εθνικής σημασίας.

Έτσι, η Τερέζα Μέι υφίσταται μια μεγάλη πολιτική ήττα, καθώς μέσα στις προθέσεις της ήταν η παράκαμψη του κοινοβουλίου. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν «απογοητευμένες» από τη δικαστική απόφαση και εκδηλώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης να ασκήσει έφεση.

Το θέμα, ωστόσο, είναι ότι η απόφαση αυτή, αν και δεν έχει τελεσιδικήσει, μπορεί να προκαλέσει μεγάλη πολιτική κρίση στη Βρετανία, αλλά και κρίση στις αγορές. Ήδη η λίρα, μετά την απόφαση, καλπάζει έναντι του δολαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι το άρθρο 50 είναι το επίμαχο άρθρο της ευρωπαϊκής συνθήκης που μπορεί μια χώρα να ενεργοποιήσει προκειμένου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η όλη διαδικασία είναι διάρκειας περίπου 2 ετών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.