- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η ΕΕ και ο Καναδάς υπέγραψαν στις Βρυξέλλες τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ των δύο πλευρών (CETA), η οποία είχε καθυστερήσει λόγω εσωτερικών διαφωνιών στο Βέλγιο, κάτι που καθιστά αβέβαιο το επόμενο στάδιο: την υποχρεωτική επικύρωσή της από καθένα από τα κοινοβούλια των χωρών της Ένωσης.
«Τι υπομονή!» είπε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στον καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό κατά την άφιξή του λίγο μετά τις 13:00 ώρα Ελλάδας στην έδρα του Συμβουλίου της ΕΕ.
«Τα δύσκολα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά τα καταφέραμε», του απάντησε ο Τριντό. «Παίξατε καλά!» είπε επίσης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
Την ίδια ώρα, διαδηλωτές έξω από το κτίριο της Κομισιόν διαμαρτύρονταν για τη συμφωνία, φορώντας άσπρες στολές λερωμένες με κόκκινη μπογιά και κρατώντας πανό στο οποίο αναγραφόταν: «Όσο επιμένετε, τόσο θα αντιστεκόμαστε»
Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό για λίγα μέτρα και επιχείρησαν να εισβάλλουν στο κτίριο, αλλά δεν τα κατάφεραν. Κάποιοι εξ αυτών συνελήφθησαν.
Manifestation
Η CETA, που έχει σκοπό κυρίως την κατάργηση των τελωνειακών δασμών με μια φιλική χώρα, η οποία αντιπροσωπεύει το 1,6% των εισαγωγών και το 2,0% των εξαγωγών της, βρέθηκε αντιμέτωπη τις τελευταίες ημέρες με μια πολιτική διαμάχη και μια δραματοποίηση διακυβευμάτων που περιέβαλαν την υπογραφή της.
Όλα ξεκίνησαν από το Βέλγιο,όταν τρεις ομοσπονδιακές οντότητες της χώρας, πρώτη εξ αυτών η Βαλονία, είχαν μπλοκάρει η συμφωνία.
Έπειτα από τη σύγκληση της επιτροπής διαλόγου καταδείχθηκε πως η Βαλονία, όπως και η κυβέρνηση των Βρυξελλών και η γαλλόφωνη γλωσσική κοινότητα, δεν είχαν δώσει τη συγκατάθεσή τους, αντίθετα με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, τη Φλάνδρα και τη μικρή γερμανόφωνη κοινότητα.
Τελικά, την Πέμπτη, ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε μετά τη νέα συνάντηση της επιτροπής διαλόγου μεταξύ των βελγικών περιοχών και γλωσσικών κοινοτήτων ότι «έχει επιτευχθεί μια συμφωνία».
Σημειώνεται ότι ελλείψει βελγικής ομοφωνίας ήταν αδύνατο να εξασφαλιστεί η συμφωνία της ΕΕ, η οποία είδε την αξιοπιστία της να κλονίζεται. Αν «η Ευρώπη είναι ανίκανη να υπογράψει μια προοδευτική εμπορική συμφωνία με μια χώρα όπως ο Καναδάς, με ποιον σκέπτεται η Ευρώπη να έχει συναλλαγές στα χρόνια που έρχονται;» αναρωτήθηκε ο Τζάστιν Τριντό.
Οι Βαλόνοι, που έγιναν ο δίαυλος των αντιτιθέμενων στη CETA, ανησυχούσαν για τις επιπτώσεις της συνθήκης στον αγροτικό τους τομέα. Η μεγαλύτερη ανησυχία τους ήταν το ενδεχόμενο μια πολυεθνική να επιτεθεί σε ένα κράτος που υιοθετεί μια δημόσια πολιτική αντίθετη στα συμφέροντά της.
«Η ουσία της συνθήκης δεν άλλαξε καθόλου», επέμεινε σήμερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Η συνθήκη θα πρέπει τώρα να επικυρωθεί από το ευρωπαϊκό και το καναδικό κοινοβούλιο προτού τεθεί σε προσωρινή και μερική εφαρμογή.
Στη συνέχεια η ΕΕ θα πρέπει να περάσει άλλο ένα «βουνό»: την υποχρεωτική επικύρωσή της από τα εθνικά και περιφερειακά κοινοβούλια των κρατών-μελών της ώστε να καταστεί οριστική. Ένα έργο που, υπό το φως του βελγικού ψυχοδράματος, προμηνύεται δύσκολο, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.