Κοσμος

Στις σκλάβες του σεξ του Ισλαμικού Κράτους το βραβείο Ζαχάρωφ

Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar 

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις Nadia Murad Basee Taha και η Lamiya Aji Bashar,  θύματα σεξουαλικής δουλείας του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), απονεμήθηκε το βραβείο Ζαχάρωφ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις σκλάβες του σεξ του Ισλαμικού Κράτους το βραβείο Ζαχάρωφ

Και οι δύο επέζησαν και έγιναν εκπρόσωποι των γυναικών που έχουν υποστεί σεξουαλική βία από τον ISIS. Είναι δημόσιες υποστηρίκτριες της κοινότητας των Γεζίντι του Ιράκ, μιας θρησκευτικής μειονότητας κατά της οποίας οι μαχητές του ISIS έχουν εξαπολύσει εκστρατεία γενοκτονίας.

Στις 3 Αυγούστου 2014, ο ISIS δολοφόνησε όλους τους άρρενες του χωριού Kocho, στην περιοχή Sinjar του Ιράκ, τόπο καταγωγής της Aji Bashar και της Murad. Μετά τη σφαγή αυτή, ο ISIS προχώρησε στην υποδούλωση γυναικών και παιδιών. Όλες οι γυναίκες, μεταξύ αυτών η Aji Bashar, η Murad και οι αδελφές τους, απήχθησαν, αγοράστηκαν και πουλήθηκαν επανειλημμένα, και χρησιμοποιήθηκαν ως σκλάβες του σεξ.  Στη σφαγή στο Kocho, η Murad έχασε έξι από τους αδερφούς και τη μητέρα της, η οποία δολοφονήθηκε μαζί με άλλες ογδόντα μεγαλύτερης  ηλικίας γυναίκες που κρίθηκε ότι δεν είχαν σεξουαλική αξία. Θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης έπεσε και η Aji Bashar μαζί με τις έξι αδελφές της. Πουλήθηκε πέντε φορές σε μαχητές και αναγκάστηκε να κατασκευάσει βόμβες και γιλέκα αυτοκτονίας στη Μοσούλη μετά την εκτέλεση των αδερφών και του πατέρα της από μαχητές του ISIS.

Τον Νοέμβριο του 2014, η Murad κατόρθωσε να δραπετεύσει με τη βοήθεια γειτόνων της οι οποίοι την έβγαλαν από την περιοχή που ελεγχόταν από τον ISIS, και έτσι έφτασε σε καταυλισμό προσφύγων στο βόρειο Ιράκ και έπειτα στη Γερμανία. Ένα έτος αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2015, η Murad μίλησε για την εμπειρία της στην πρώτη στην ιστορία σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την εμπορία ανθρώπων. Τον Σεπτέμβριο του 2016, έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016, το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Václav Havel.

Η Aji Bashar έκανε πολλές αποτυχημένες προσπάθειες να δραπετεύσει προτού τελικά το κατορθώσει τον Απρίλιο με τη βοήθεια της οικογένειά της, που πλήρωσε διακινητές της περιοχής για τον σκοπό αυτό. Καθώς περνούσε τα κουρδικά σύνορα, κινούμενη όσο το δυνατόν πιο γρήγορα προς τα εδάφη που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του Ιράκ, και με τους μαχητές του ISIS να την ακολουθούν κατά πόδας,  εξερράγη νάρκη που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο γνωστοί της και η ίδια να τραυματιστεί και σχεδόν να τυφλωθεί. Ευτυχώς, κατάφερε να δραπετεύσει και εστάλη τελικά, στη Γερμανία για ιατρική περίθαλψη, όπου βρήκε ξανά τα αδέλφια της που είχαν επιζήσει. Μετά την αποκατάσταση της υγείας της, η Aji Bashar δραστηριοποιείται για την ευαισθητοποίηση του κοινού όσον αφορά τη δεινή κατάσταση της κοινότητας των Γεζίντι, ενώ συνεχίζει να βοηθά γυναίκες και παιδιά που έπεσαν θύματα δουλείας και θηριωδιών από τον ISIS.

Τι είναι το βραβείο Ζαχάρωφ

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί μία εκ των θεμελιωδών αξιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οιαδήποτε παραβίαση των δικαιωμάτων αυτών θίγει τις δημοκρατικές αρχές επί των οποίων θεμελιούται η κοινωνία μας, είτε λαμβάνει χώρα εντός είτε εκτός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως.  Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταπολεμεί τοιαύτες παραβιάσεις μέσω της νομοθετικής δράσεως, συμπεριλαμβανομένων παρακολουθήσεως εκλογικών διαδικασιών, μηνιαίων συζητήσεων περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Στρασβούργο καθώς και της ενσωματώσεως των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις συμφωνίες εξωτερικού εμπορίου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στηρίζει επίσης τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω της ετήσιας απονομής του θεσπισθέντος το 1988 βραβείου Ζαχάρωφ για την ελευθερία της σκέψης.  Το βραβείο απονέμεται σε πρόσωπα με εξέχουσα συμβολή στον ανά τον κόσμο αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εφιστώντας την προσοχή όλων στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και στηρίζοντας τους βραβευθέντες και τον σκοπό τους.