Το Brexit ξεπουλάει Louis Vuitton στο Λονδίνο
Πώς η κατρακύλα της στερλίνας έχει ρίξει τις τιμές των επώνυμων προϊόντων
«Όταν κάποιος βαρεθεί το Λονδίνο, έχει βαρεθεί τη ζωή. Γιατί ό,τι παρέχει η ζωή θα το βρεις εδώ στο Λονδίνο», έλεγε το 1777 ο Βρετανός συγγραφέας Σάμουελ Τζόνσον. Από τον 18ο αιώνα στον 21ο το Λονδίνο διατηρεί τα σκήπτρα μιας συναρπαστικής πρωτεύουσας, ένας δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια τουρίστες από όλο τον κόσμο.
Κακά τα ψέματα, όμως, το Λονδίνο δεν είναι ένας οικονομικός προορισμός για τον μέσο τουρίστα. Τουναντίον συγκαταλέγεται στις πιο ακριβές πρωτεύουσες στην Ευρώπη και στον κόσμο. Οι δρόμοι του shopping στο Λονδίνο δεν περιορίζονται σε ένα εμπορικό κέντρο. Διάθεση για περπάτημα να έχεις και ώρες για να ανακαλύψεις τις προσιτές βιτρίνες της Oxford, τους υπαίθριους πάγκους του Camden, τα ιστορικά πολυκαταστήματα της Regent, τις μπουτίκ της Bond και της Mayfair ή τις ελίτ των οίκων μόδας της οδού Knightsbridge.
Από τον Ιούνιο του 2016 η πόλη του Λονδίνου έχει μπει σε μια νέα εποχή. Την εποχή του Brexit που οδηγεί τη Βρετανία μακριά από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έξοδος θα γίνει σταδιακά, αλλά ήδη η στερλίνα νιώθει τη διαφορά. Η αξία της πέφτει και η αγορά ανησυχεί. Ωστόσο, ο τουρίστας που λατρεύει τα προϊόντα πολυτελείας, τα επώνυμα brands μεγάλων σχεδιαστών θα πρέπει να ευγνωμονεί τους Βρετανούς για την επιλογή του Brexit.
Σύμφωνα με την Deloitte, προϊόντα μεγάλων σχεδιαστών και οίκων μόδας είναι πλέον πολύ πιο φτηνά στη Βρετανία, δεδομένης της ισοτιμίας δολαρίου-λίρας. Όπως υπογραμμίζει η εταιρεία παροχής συμβουλευτικών, λογιστικών και φορολογικών υπηρεσιών αν το όνειρό σας είναι να κρατήστε μια αυθεντική τσάντα Louis Vuitton το Λονδίνο είναι η πόλη σας.
Η υποτίμηση της στερλίνας στην μετά Brexit εποχή έχει ενισχύσει την αγοραστική δύναμη των τουριστών. Από τον Ιούνιο μέχρι σήμερα η λίρα έχει πέσει περισσότερο από 17% έναντι του δολαρίου.
Η Wall Street Journal πήρε το μοντέλο Speedy 30 της Louis Vuitton και είδε πόσο κοστίζει σε Λονδίνο, Παρίσι, Νέα Υόρκη και Πεκίνο. Στις 7 Οκτωβρίου η τιμή της τσάντας έγραφε στο Λονδίνο 645 λίρες ή 802 δολάρια. Η ίδια τσάντα στο Παρίσι κόστιζε 760 λίρες ή 850 δολάρια, 970 δολάρια στη Νέα Υόρκη και στο Πεκίνο 7.450 γιουάν, ή 1.115 δολάρια.
Ο Νικ Πόουπ, υπεύθυνο στον τομέα Μόδας και Πολυτελών Ειδών της Deloitte επισημαίνει ότι η «περίοδος των ‘προσιτών τιμών’ μετά το δημοψήφισμα λειτουργεί ως πόλο έλξης για τους τουρίστες, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της αγοράς των ειδών πολυτελείας του Ηνωμένου Βασιλείου». Η υποτίμηση του νομίσματος έχει κάνει αρκετά προϊόντα που μέχρι πρότινος ήταν απρόσιτα, να φαντάζουν σήμερα προσιτά.
«Οι άνθρωποι δεν θέλουν να πληρώνουν περισσότερο χρήματα για το ίδιο προϊόν» συμπληρώνει. Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι περισσότεροι από 3,8 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν το Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούλιο – έως και 2% για τον ίδιο μήνα πέρυσι και συνολικά δαπανήθηκαν 2,5 δισ. δολάρια.
Την αύξηση των τουριστών τόνισε και η Μιφ Ράιαν, επικεφαλής του τμήματος στα Westfield, ένα απ’ τα μεγαλύτερα πολυκαταστήματα στο ανατολικό και δυτικό Λονδίνο. Η αύξηση μάλιστα άγγιξε το 70%. «Είδαμε ένα τσουνάμι τουριστών από την Κίνα να ψωνίζει μανιωδώς και σε ποσότητες προϊόντα πολυτελείας και επώνυμων σχεδιαστών», σημειώνει η Μιφ Ράιαν. Μόνο τον Αύγουστο οι Κινέζοι τουρίστες ξόδεψαν στα εμπορικά καταστήματα του Westfield έως και 53% περισσότερα πράγματα σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2015.Σύμφωνα με την Deloitte 64% των προϊόντων πολυτελείας είναι φθηνότερα στο Ηνωμένο Βασίλειο από ό, τι οπουδήποτε αλλού.
Και δεν είναι μόνο οι τσάντες Vuitton που έγιναν πιο φθηνές. Όπως σημειώνει δημοσίευμα του BBC ένα Foulard Fringe Dress από τον οίκο Βalenciaga κοστίζει 400 λίρες φθηνότερα στην Βρετανία από ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες και το κασμιρένιο αντρικό πουλόβερ Brunello Cucinelli κοστίζει σήμερα 650 λίρες ή 843 δολάρια στη Βρετανία, ενώ 942 δολάρια στο Παρίσι και 995 στην Νέα Υόρκη.
Δυστυχώς ο Νικ Πόουπ της Deloitte διευκρινίζει ότι αυτή η περίοδος των εκπτώσεων δεν θα έχει διάρκεια. Ήδη κάποια brands άρχισαν να ανεβάζουν τις τιμές τους. «Οι εταιρείες πολυτελών ειδών συνήθως και δικαίως αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη μαζική προσαρμογή των τιμών στην αγορά». Εκτός κι αν το «χαμηλό» της στερλίνας γίνει η «νέα φυσιολογική» κατάσταση για το νόμισμα των Βρετανών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστυνομία ερευνά αν οι σοροί κλάπηκαν ή δωρήθηκαν από τους συγγενείς
Οι 87 επιβάτες και τα 4 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με ασφάλεια
Ποια είναι η 52χρονη που αναλαμβάνει το υπουργείο Γεωργίας
Ένοπλη επίθεση δέχτηκε στη μέση του δρόμου ο 46χρονος Ερσίν Ακά
Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση - Άδεια τα κέντρα κράτησης για πάνω από ένα μήνα
Οι Ευρωπαίοι φοβούνται ότι οι ΗΠΑ θα σταματήσουν τη βοήθεια προς το Κίεβο
«Η πρώτη φορά που ανακαλύπτονται υπολείμματα τέτοιου πυραύλου», δήλωσε Ουκρανός αξιωματούχος
Μέσω εταιρείας που συνδέεται με τους Χούθι
Η Τεχεράνη έχει υποσχεθεί ότι θα απαντήσει στην ισραηλινή επιθετικότητα
Η ποσότητα των κερμάτων θα φτάσει τους 3.600 τόνους ή 181 φορτηγά
Πώς η έρευνα για μια αγνοούμενη 24χρονη μετατράπηκε σε έρευνα για ανθρωποκτονία και αποκάλυψε δυο ακόμη δολοφονίες
«Η φωνή των Αφγανών γυναικών θα αντηχήσει σε όλο τον κόσμο», δήλωσε η νεαρή ακτιβίστρια
Ένα νέο ντοκιμαντέρ ενοχοποιεί τον διάσημο ράπερ
Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης, απαντάει ο Μπάιντεν
Πλημμύρισαν σπίτια - Διασώσεις πολιτών
Η πρώτη επίθεση στα νότια της χώρας από την 23η Σεπτεμβρίου
Λογοκρισία και διώξεις σε δασκάλους που κάνουν λόγο για «συστημικό ρατσισμό»
Εισαγγελική έρευνα για τον θάνατό της - Οργή και πόνος από την οικογένειά της
Πώς επηρεάζει η εκλογή του την Ευρώπη, τις διεθνείς σχέσεις και τις ΗΠΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.