Κοσμος

Το Ιράν «ζεσταίνει» την αγχόνη για την ανήλικη νύφη που σκότωσε τον άνδρα της

Η εκτέλεση καθυστερούσε λόγω εγκυμοσύνης, αλλά το παιδί της Ζεϊνάμπ γεννήθηκε νεκρό

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έκκληση απευθύνει η Διεθνής Αμνηστία κι άλλες οργανώσεις που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα για να ανακληθεί η εκτέλεση δι' απαγχονισμού της 22χρονης Ιρανής Ζεϊνάμπ Σεκαανβάντ, η οποία έχει κριθεί ένοχη για τη δολοφονία του συζύγου της. Η Ζεϊνάμπ ήταν μόλις 15 ετών όταν έγινε νύφη και στα 17 της σκότωσε τον σύζυγό της, ο οποίος την έδερνε και την κακοποιούσε συστηματικά.

Η Ζεϊνάμπ ξαναπαντρεύτηκε στη φυλακή και έμεινε έγκυος. Η εκτέλεση της είχε αναβληθεί λόγω της εγκυμοσύνης, αλλά στις 13 Οκτωβρίου η 22χρονη γέννησε. Δυστυχώς το παιδί γεννήθηκε και νεκρό και η Ζεϊνάμπ κινδύνεψε να χάσει τη ζωή της. Οι γιατροί λένε ότι το μωρό πέθανε στη μήτρα της μητέρας δύο ημέρες πριν από τη γέννα. Εκτιμούν ότι ο θάνατος του μωρού οφείλεται στο σοκ της μητέρας που είδε τη φίλη και συγκρατούμενη στο κελί της να οδηγείται στην αγχόνη.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία η Ζεϊνάμπ μεγάλωσε σε μια φτωχή και συντηρητική οικογένεια. Εγκατέλειψε το σπίτι της σε ηλικία 15 ετών για να παντρευτεί τον Χοσεΐν Σαρμαντί ελπίζοντας σε μια καλύτερη ζωή. Από τους πρώτους μήνες του γάμου ο άνδρας χτυπούσε και κακοποιούσε καθημερινά την ανήλικη σύζυγό του. Η Ζεϊνάμπ πήγε πολλές φορές στην αστυνομία για να καταγγείλει την ενδοοικογενειακή βία του συζύγου της, αλλά η ιρανική αστυνομία δεν ερεύνησε ποτέ τις καταγγελίες. Ζήτησε διαζύγιο και ο σύζυγός της αρνήθηκε. Επιχείρησε να γυρίσει στην οικογένεια της, η οποία, όμως, την είχε αποκηρύξει επειδή είχε παντρευτεί χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων. Σε ηλικία 17 ετών η Ζεϊνάμπ σκότωσε τον άντρα της. Συνελήφθη και φέρεται να ομολόγησε πως τον μαχαίρωσε.

Καταγγέλλει ότι για 20 μέρες κρατούνταν στο αστυνομικό τμήμα, όπου τη βασάνιζαν. Στο δικαστήριο ανακάλεσε την ομολογία της ενοχής της. Δήλωσε ότι η δολοφονία διαπράχθηκε από τον αδελφό του θύματος, ο οποίος είχε κατ' επανάληψη βιάσει την 22χρονη Ζεϊνάμπ. Ο αδελφός είχε υποσχεθεί στην Ζεϊνάμπ να τη συγχωρέσει εάν έπαιρνε πάνω της την ευθύνη του φόνου. Σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο ένας μέλος της οικογένειας του θύματος μπορεί να δεχθεί χρηματική αποζημίωση αντί της εκτέλεσης αρκεί να έχει συγχωρέσει τον θύτη.