- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στο Χαλέπι, το οποίο υποβλήθηκε από τη Γαλλία και την Ισπανία, άσκησε η Ρωσία παρατείνοντας την παράλυση του Συμβουλίου Ασφαλείας στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Συρία. Η Μόσχα υπέβαλε δικό της σχέδιο, αν και ο ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Βιτάλι Τσούρκιν προεξοφλούσε από την αρχή ότι καμία λύση δεν θα έπαιρνε το πράσινο φως.
Αμφότερα τα σχέδια απόφασης είχαν ως στόχο τον τερματισμό των εχθροπραξιών. Απέναντι στο γενικό κείμενο της Ρωσίας ωστόσο, το σχέδιο του Παρισιού και της Μαδρίτης προέβλεπε επίσης τον τερματισμό των αεροπορικών επιδρομών στο Χαλέπι, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Συρίας, όπου 250.000 άνθρωποι δοκιμάζονται τις δύο τελευταίες εβδομάδες από τους συνεχείς βομβαρδισμούς του ρωσικού και του συριακού Στρατού.
Για τη Μόσχα όμως, βασική σύμμαχο του συριακού καθεστώτος, το Χαλέπι και η ανακατάληψή του από τις κυβερνητικές δυνάμεις αποτελεί κόκκινη γραμμή, με αποτέλεσμα να μη διστάσει να ασκήσει βέτο στο σχέδιο του ΟΗΕ, παρά τις προειδοποιήσεις του γάλλου προέδρου. Ο Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ότι «η χώρα που θα ασκήσει βέτο σε αυτό το σχέδιο, θα απαξιωθεί στα μάτια του κόσμου και θα είναι υπεύθυνη για τη συνέχιση των καταχρήσεων».
Εκτός από τη Ρωσία, στη γαλλοϊσπανική πρόταση αντιτάχθηκε μόνο η Βενεζουέλα. Ούτε όμως η ρωσική πρόταση προχώρησε, αφού έλαβε μόνο τέσσερις ψήφους υπέρ (Κίνα και Ανγκόλα απέσχον). Για να εγκριθεί μία απόφαση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χρειάζεται εννέα ψήφους υπέρ, καθώς και να μην υπάρξει βέτο από ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του.
Από το 2011, οπότε ξέσπασε ο εμφύλιος στη Συρία, είναι η πέμπτη φορά που μία ειρηνευτική πρόταση βρίσκει εμπόδιο τη Μόσχα. Απομονώνοντας ωστόσο ακόμη περισσότερο τη Ρωσία, το Πεκίνο που μέχρι πρόσφατα ακολουθούσε τη γραμμή της Μόσχας, αποστασιοποιήθηκε για πρώτη φορά.
Συνολικά, το γαλλικό σχέδιο υπερψήφισαν 11 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας.