Κοσμος

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Ήττα για την Τουρκία η Συνθήκη της Λωζάνης

«Με αυτή παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Σε μια νέα δήλωση-πρόκληση προχώρησε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Συγκεκριμένα, την ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η συμφωνία για το προσφυγικό κρέμεται από μια κλωστή, ο Τούρκος πρόεδρος θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα προς πολλές κατευθύνσεις, αλλά κυρίως προς τους εσωτερικούς του αντιπάλους, τους Κεμαλιστές, υποστήριξε ότι η Συνθήκη της Λωζώνης ήταν επιζήμια για την Τουρκία, επειδή με αυτή «παραχωρήσαμε τα νησιά του Αιγαίου».

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Hurriyet», ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε: «Η 15η Ιουλίου (σ.σ. ημέρα απόπειρας του πραξικοπήματος) είναι ο δεύτερος πόλεμος για την Ανεξαρτησία του τουρκικού έθνους. Ας το γνωρίζουμε ως τέτοιο. Μας απείλησαν με τις Σέβρες το 1920 και μας έπεισαν να δεχθούμε  τη Λωζάνη το 1923. Ορισμένοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν παρουσιάζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης ως νίκη. Στη Λωζάνη, παραδώσαμε νησιά του Αιγαίου από τα οποία μπορείς να ακουστείς απέναντι (σ.σ. στην Τουρκία). Όσοι έλαβαν μέρος στις συνομιλίες της Λωζάνης δεν κατάφεραν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σήμερα βιώνουμε τις επιπτώσεις αυτής της αδυναμίας».

Στο πλαίσιο των νέων δηλώσεων του, ο κ. Ερντογάν φέρνει στο προσκήνιο και έναν άλλο ισχυρισμό. Ισχυρίζεται ότι σε περίπτωση που στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου οι πραξικοπηματίες σημείωναν επιτυχία, ο διεθνής παράγοντας θα επέβαλλε στην Τουρκία μια συνθήκη πολύ πιο χειρότερη από αυτή των Σεβρών.

Υπενθυμίζεται ότι με τη Συνθήκη των Σεβρών, που υπογράφηκε το 1920, διαμελίζονταν τα τελευταία εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το 1923, η κυβέρνηση Κεμάλ υπέγραφε τη Συνθήκη της Λωζάνης με τις δυτικές δυνάμεις, καθορίζοντας τα σύνορα της σημερινής Τουρκίας και το καθεστώς γειτονίας και συνόρων μεταξύ της Τουρκίας και των πρώην κτήσεων της Αυτοκρατορίας. Στα εδάφη της Τουρκίας του 1923 δεν συμπεριλαμβανόταν η Αντιόχεια και η Ίμβρος με την Τένεδο εξασφάλιζαν καθεστώς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή, η Τουρκία είχε μερίδιο από τα πετρέλαια της Μουσούλης, αλλά παραιτούνταν από κάθε είδους δικαίωμα ή διεκδίκηση στην Κύπρο.