- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποιος είναι ο Gary Johnson
Είναι 63 ετών, υπέρ της μαριχουάνας, σκαρφαλώνει στο Έβερεστ, ελπίζει όλοι οι Αμερικάνοι να οπλοφορούν και ο ίδιος να γίνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ
Ο υποψήφιος των Φιλελεύθερων ήδη συγκεντρώνει στις δημοσκοπήσεις ποσοστά ανάμεσα από το 10% και το 13%. Αρκετά ψηλότερα μάλιστα είναι τα ποσοστά του στους νέους ψηφοφόρους, όπου η πρόθεση ψήφου φτάνει στο 23%. Ακόμα και αν τα τελικά του ποσοστά προκύψουν αρκετά μειωμένα, θα παραμείνουν ιστορικά για την λεγόμενη «τρίτη υποψηφιότητα» σε προεδρικές εκλογές. Ποιος είναι όμως τελικά ο Gary Johnson και πως γίνεται τέλος πάντων ένας υποψήφιος πρόεδρος της Αμερικής να λέει ναι στα ναρκωτικά και όχι στον πόλεμο αλλά και ναι στα όπλα και όχι στους φόρους;
Ρεπουμπλικάνος
Πριν μπλέξει με το κόμμα των Φιλελεύθερων, ο Jonhson ήταν Ρεπουμπλικάνος και ως τέτοιος εκλέχτηκε το 1994 κυβερνήτης του Νέου Μεξικού. Λίγα χρόνια αργότερα, εγκατέλειψε τους Ρεπουμπλικάνους κατηγορώντας τους για υπέρμετρο συντηρητισμό. «Οι Ρεπουμπλικάνοι πρέπει να γίνουν πιο ανοιχτόμυαλοι. Ας αφήσουν επιτέλους τους ανθρώπους να επιλέγουν οι ίδιοι τι θέλουν να κάνουν με τη ζωή τους», είχε πει σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφερόμενος κυρίως σε θέματα όπως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας και ο γάμος ατόμων του ιδίου φύλου ενώ έχει ανοιχτά ταχθεί και υπέρ της κατάργησης της θανατικής ποινής.
Όταν πλέον εντάχθηκε στους Φιλελεύθερους έκανε απανωτές δηλώσεις προσπαθώντας να πείσει τους αμερικάνους ότι όλοι είναι φιλελεύθεροι και απλώς δεν το ξέρουν ακόμα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύω ότι είναι συντηρητικοί στα οικονομικά και φιλελεύθεροι στα κοινωνικά θέματα», είχε πει.
Φορολόγηση
Σαν μεγάλο του προεκλογικό όπλο χρησιμοποιεί την μείωση των φόρων. Λέγεται μάλιστα ότι σε αυτό μοιάζει πια εμμονικός. Όντας κυβερνήτης του Νέου Μεξικού έγινε γνωστός για την αντι-φορολογική μανία του και την επιβολή μειώσεων στις δημόσιες δαπάνες. Συγκεκριμένα 14 φορές μείωσε τους φόρους στη διάρκεια της θητείας του μέσα δηλαδή σε 8 χρόνια (1995-2003). Θεωρεί ότι οι φόροι ποινικοποιούν την παραγωγή και τις επενδύσεις και προτείνει την απλοποίηση όλων των φόρων (επιχειρήσεων και εσόδων) και βασικά την αντικατάστασή τους από έναν μοναδικό φόρο επάνω στην κατανάλωση.
Επιχειρώντας να κωδικοποιήσουμε την πολιτική του ατζέντα στα οικονομικά, θα λέγαμε ότι επικεντρώνεται κυρίως στα εξής: αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περιορισμός των κοινωνικών παροχών υγείας, ενίσχυση των ιδιωτικών σχολείων και μείωση των εξοπλιστικών δαπανών. Γενικά η λογική του είναι ότι ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να λύσει πολλά προβλήματα, κυρίως στον χώρο της υγείας. «Ο μόνος τομέας που το κράτος πρέπει να δικαιούται να παρεμβαίνει είναι το περιβάλλον», έχει πει.
Βέτο
Ως κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, είχε χαρακτηριστεί «κυβερνήτης-βέτο» εξαιτίας της… ευκολίας με την οποία έθετε βέτο. Το χρησιμοποίησε συνολικά 750 φορές, οι 200 δε από αυτές το πρώτο εξάμηνο της θητείας του. Τις περισσότερες φορές εκτιμούσε ότι πρόκειται για νόμους άχρηστους ή καταστροφικούς που θα έβλαπταν την πολιτεία του Νέου Μεξικού.
Μαριχουάνα
Στη διάρκεια της πρώτης του προεκλογικής καμπάνιας το 1994, είχε δηλώσει ότι προμηθεύεται μαριχουάνα δύο φορές την εβδομάδα. Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο New Yorker ωστόσο ανέφερε ότι η τελευταία φορά που «ήπιε» ήταν μία βραδιά με την αρραβωνιαστικιά του και ότι από την ώρα που έθεσε υποψηφιότητα για πρόεδρος είναι «καθαρός» γιατί κατανοεί ότι οι Αμερικάνοι δεν θέλουν να έχουν έναν πιωμένο πρόεδρο. «Δεν γίνεται να χτυπάει το κόκκινο τηλέφωνο μέσα στη νύχτα και να απαντάει ένας πιωμένος ή μεθυσμένος», είπε.
Παραμένει ωστόσο φανατικός υποστηρικτής της νομιμοποίησης της κάνναβης ιδίως για θεραπευτικούς λόγους. Παραδέχεται ότι για τον σκοπό αυτό την χρησιμοποίησε και ο ίδιος μετά από ένα σοβαρό ατύχημα με παραπέντε και επιμένει να την θεωρεί πολύ πιο ακίνδυνη από το αλκοόλ.
Nike
Λέγεται ότι μία από τις εμμονές του Johnson είναι τα αθλητικά παπούτσια και βασικά τα Nike. Από το 2012 έχει κάνει ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις χωρίς αυτά. Με τα Nike κάνει περιοδείες, με τα Nike βγαίνει στα πάνελ και έχει δηλώσει ότι με τα Nike θα κυβερνήσει και τις ΗΠΑ αν εκλεγεί. Το αγαπημένο του ζευγάρι τελευταία είναι το Nike Zoom Air Pegasus 32 με το οποίο και εμφανίστηκε πρόσφατα στη γνωστή τηλεοπτική εκπομπή Late Show.
Everest
Μπορεί στην πολιτική να μην έχει γράψει τόσα χιλιόμετρα, έχει όμως τρέξει σίγουρα πολλά χιλιόμετρα ως αθλητής. Έχει υπάρξει τρεις φορές πρωταθλητής στο τρίαθλο Ironman που περιέχει (κρατήσου!) 9,9 χλμ κολύμβηση, 180 χλμ ποδήλατο και έναν μαραθώνιο. Επίσης έχει πάθος με την ορειβασία και δεν χάνει ευκαιρία να παίρνει τα βουνά. Τον Μάιο του 2003 μάλιστα ανέβηκε στο Έβερεστ και ακόμα κάνει λόγο για μία «μοναδική εμπειρία». Σήμερα παρόλο του πιεσμένο του πρόγραμμα, προσπαθεί να βρίσκει χρόνο να γυμνάζεται 2 με 3 ώρες κάθε μέρα.
Όπλα
Αν και είναι ενάντια στις στρατιωτικές παρεμβάσεις και τους πολέμους, έχει μία περίεργη άποψη για τα όπλα. Με την λογική ότι ως φιλελεύθερος είναι ενάντια σε κάθε απαγόρευση, διαφωνεί και με την απαγόρευση της οπλοφορίας. Το τραβάει μάλιστα και ακόμα παραπέρα λέγοντας ότι οι Αμερικάνοι θα ήταν πιο ασφαλείς αν γινόταν ακόμα πιο εύκολο το να αγοράζουν και να κουβαλούν μαζί τους όπλα. Μετά την πρόσφατη τρομακτική επίθεση στο Ορλάντο όπου 50 άτομα σκοτώθηκαν από τις σφαίρες ενός παλαβού ρατσιστή δολοφόνου είχε κάνει μία δήλωση που είχε ξεσηκώσει – όπως είναι φυσικό - πολλές αντιδράσεις: «Αν εγώ θέλω να κλέψω μία γυναίκα σε ένα πάρκινγκ, νομίζετε θα το έκανα αν ήξερα ότι γύρω υπάρχουν εφτά ή οκτώ άτομα που οπλοφορούν και μπορούν να με πυροβολήσουν; Προφανώς δεν θα το σκεφτόμουν καν!». Ο ίδιος ο Johnson έχει παραδεχτεί δημόσια ότι διαθέτει δύο πιστόλια για την προσωπική του προστασία.
15 %
Μπορεί ήδη οι δημοσκοπήσεις να τον δείχνουν αρκετά ψηλά, ωστόσο ακόμα αυτό δεν είναι αρκετό. Για να μπορέσει ο Johnson να συμμετέχει στα τηλεοπτικά debates της τελευταίας προεκλογικής φάσης, πρέπει να συγκεντρώνει το 15% της πρόθεσης ψήφου σε έγκυρες και σοβαρές δημοσκοπήσεις. Γνωρίζει φυσικά ότι πρόεδρος δεν θα εκλεγεί και ότι ένα debate δεν μπορεί να φέρει ποτέ μία τέτοια μεγάλη ανατροπή – ιδίως στην Αμερική που λατρεύει το δίπολο Δημοκράτες Versus Ρεπουμπλικάνοι – αλλά γνωρίζει και πολύ καλά ότι μία καλή τηλεοπτική παρουσία μπορεί να χαρίσει στον ίδιο και στο κόμμα του ένα ιδιαίτερα ενισχυμένο στάτους. Μπορεί έτσι να ελπίζει μετά σε ψηλά εκλογικά ποσοστά και να ξεπεράσει ενδεχομένως το προηγούμενο ρεκόρ του 19% που έλαβε ο «τρίτος» Ross Perot απέναντι στον Bill Clinton και τον πατέρα George Bush.
Χαλέπι
Τις τελευταίες μέρες το όνομά του ακούστηκε στα δελτία ειδήσεων όλου του κόσμου – ίσως για πρώτη φορά και σίγουρα όχι για καλό. Βασικά αιτία των δικών του 30 λεπτών (παγκόσμιας) δημοσιότητας ήταν μία γκάφα και μάλιστα χοντρή. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC ο δημοσιογράφος του έθεσε την – αυτονόητη – ερώτηση «Τι θα κάνετε με το Χαλέπι αν γίνετε πρόεδρος;». Αρχικά φάνηκε απλώς ότι ο Johnson δεν άκουσε καλά, αφού ρώτησε «Με το ποιο;». Ο δημοσιογράφος επανέλαβε τη λέξη αργά και σταθερά «Χα-λέ-πι» για να πάρει την αφοπλιστική απάντηση «Και τι είναι το Χαλέπι;» από τον υποψήφιο πρόεδρο. «Κάνετε πλάκα ε;» είπε ο δημοσιογράφος τουρλώνοντας τα μάτια αλλά γρήγορα κατάλαβε ότι καθόλου πλάκα δεν έκανε ο Johnson αλλά πραγματικά δεν γνώριζε τι είναι το Χαλέπι και βάλθηκε να του εξηγεί. Δες το βίντεο: