Κοσμος

Γιούνκερ: Περισσότερη αλληλεγγύη και διπλασιασμό του επενδυτικού πακέτου

«Ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη από περισσότερη αλληλεγγύη, η οποία πρέπει να προσφέρεται εθελοντικά, δεν είναι κάτι που μπορεί να επιβληθεί, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ετήσια ομιλία του για την κατάσταση της ΕΕ ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Και για την εκπλήρωση αυτού του σκοπού ο κ. Γιούνκερ πρότεινε τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού σώματος αλληλεγγύης.

Brexit το συντομότερο δυνατόν

«Σεβόμαστε την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την ΕΕ. Η ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν απειλείται από το Brexit», δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Brexit πρέπει να υλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε οι σχέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ να λάβουν μορφή.«Δεν μπορεί να υπάρχει α-λα καρτ πρόσβαση στην ενιαία αγορά», ξεκαθάρισε ο Γιούνκερ.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι ο λαϊκισμός δεν επιλύει προβλήματα, δημιουργεί. «Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη.

Ο κ. Γιούνκερ σχολιάσει ότι η ΕΕ σήμερα δεν είναι αρκετά κοινωνική. «Αυτό πρέπει να το αλλάξουμε. Δεν είμαστε οι Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πιο περίπλοκη», πρόσθεσε.

«Προτείνουμε ένα νομικό πλαίσιο για επενδύσεις στις συνδέσεις Ίντερνετ υψηλής ταχύτητας», είπε ο Γιούνκερ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέλει σύνδεση 5G σε όλη την Ευρώπη μέχρι το 2025, πρόσθεσε.

Ο στρατός της ΕΕ χρειάζεται αρχηγείο

Για μια ενιαία και ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη η ΕΕ χρειάζεται ένα αρχηγείο. «Χρειαζόμαστε μια μόνιμη υποδομή από το να σπαταλούμε χρήματα σε αποστολές», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν στο Στρασβούργο. Διευκρίνισε ότι αυτό το αρχηγείο θα είναι συμπληρωματικό σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ και σε καμία περίπτωση δεν θα αντικαθιστά το έργο της βορειοατλαντικής συμμαχίας. «Περισσότερη άμυνα στην Ευρώπη δεν σημαίνει λιγότερη διατλαντική αλληλεγγύη», είπε ο κ. Γιούνκερ. Για την  επανένωση της Κύπρου ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. «Στηρίζω τους δύο ηγέτες».

Ευρωζώνη και ανάπτυξη

Οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Γιούνκερ είπε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να υπερασπιστεί τη δική της βιομηχανία χάλυβα.

 «Προτείνω μία θετική ατζέντα για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις και να δείξουμε στην Ευρώπη ότι μπορούμε να δράσουμε από κοινού. Προτείνουμε τον διπλασιασμό της διάρκειας και των πόρων του προγράμματος επενδύσεων της ΕΕ» στα 620 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020 είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν.

Προσφυγική κρίση

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ζήτησε ειδικά πό την Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της. Ξεκαθάρισε ότι οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταγράφεται. Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol, δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. «Χρειαζόμαστε έναν ευρωπαίο υπουργό Εξωτερικών», τόνισε.

Οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους

«Δεν μπορώ και δεν θέλω να δεχθώ η Ευρώπη να είναι μία ήπειρος σημαδεμένη από την ανεργία των νέων» είπε ο Γιούνκερ. «Πρέπει να επενδύσουμε στην αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων στην Ευρώπη. Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, οφείλουμε να επενδύσουμε στους νέους» συμπλήρωσε. Δεν μπορώ να δεχθώ η γενιά Υ να είναι η πρώτη γενιά που θα είναι φτωχότερη από τους γονείς της ανέφερε. Ωστόσο, η ανεργία παραμένει πολύ υψηλή στην Ευρώπη, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσθέτοντας ότι και το χρέος συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο.