- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
«Η κατασκευή φράχτη στην ΠΓΔΜ, που δεν είναι καν μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να νοιαζόμαστε σε τι κατάσταση έκτακτης ανάγκης φέρνει αυτό το βήμα την Ελλάδα, ούτε ευρωπαϊκή συμπεριφορά αποτελεί, ούτε τα δικά μας προβλήματα λύνει».
Με τη δήλωση αυτή στην εφημερίδα «Stuttgarter Zeitung», η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ διαφώνησε πλήρως με το φράχτη στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ (τον οποίο υποστηρίζουν σήμερα αστυνομικοί από Σερβία, Κροατία, Αυστρία, Σλοβενία, Ουγγαρία), αλλά και με την ομάδα Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία), που στέλνει τελεσίγραφο στην Ελλάδα.
Λεπτομερέστερα, η σύνοδος των χωρών συνόδου των χωρών Βίζεγκραντ στην Πράγα θέτει διορία «αποτελεσματικής διαχείρισης των συνόρων στο Αιγαίο» μέχρι το Μάρτιο, όπως γράφει η «Καθημερινή», και αναφέρει ότι σε αντίθετη περίπτωση, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου πρέπει να θέσει σε εφαρμογή «εναλλακτικό σχέδιο για τη διαδρομή των δυτικών Βαλκανίων». Το σχέδιο «θα βασίζεται στα υπάρχοντα πλαίσια ευρωπαϊκής και διμερούς συνεργασίας και θα κάνει χρήση υπηρεσιών της Ε.Ε. όπως ο Frontex». Σε μια σαφή αναφορά στον εγκλωβισμό προσφύγων στο ελληνικό έδαφος, το ανακοινωθέν συνεχίζει: «Αν αποδειχθεί αναγκαία η εφαρμογή συμπληρωματικών μέτρων για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων, μπορεί να υπάρξουν επιπτώσεις στην Ελλάδα και γι’ αυτό θα είναι αναγκαία η παροχή βοήθειας, περιλαμβανομένη και της ανθρωπιστικής, στην Ελλάδα, μέσα από όλους τους αναγκαίους διαύλους».
Στη χτεσινή σύνοδο της Βίζεγκραντ πήραν μέρος, έκτακτα, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ κ. Γκιόργκε Ιβάνοφ και ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας κ. Μπόικο Μπορίσοφ (ο οποίος δεν συντάχτηκε με τους άλλους, εξαιτίας των εμπορικών συμφερόντων της χώρας του με την Ελλάδα). Ο κ. Τσίπρας είχε προσκληθεί αλλά δεν πήγε «λόγω φόρτου εργασίας» (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές). Η Γερμανίδα καγκελάριος ήταν επίσης απούσα, αν και οι διοργανωτές έλπιζαν ότι θα ήταν εκεί.