Κοσμος

Νεκρή πόλη: Πετώντας πάνω από τη Χομς με drone

Όλη η φρίκη του εμφυλίου πολέμου στη Συρία μέσα σε 58 δεύτερα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

EMAIL

FACEBOOK

MORE

Ισοπέδωση, ερήμωση, πόλη-φάντασμα. Τρεις χαρακτηρισμοί που αποτυπώνουν μόνο εν μέρει αυτό που έχει συντελεστεί στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας, τη Χομς, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου σπαραγμού.

Το βίντεο που τραβήχτηκε με drone για λογαριασμό του ρωσικού τηλεοπτικού σταθμού VGTRK, αποτυπώνει μόνο σε εικόνες αυτό που αναγκάζει τους κατά χιλιάδες Σύριους που δεν έχουν άλλη επιλογή από το να ρισκάρουν τη ζωή τη δική τους και αυτή των παιδιών τους στα παγωμένα νερά του Αιγαίου.

Η Χομς, μόνιμος τόπος κατοικίας δεκάδων χιλιάδων Σύριων πριν από τον πόλεμο, υπήρξε από την αρχή του εμφυλίου ένα από τα μεγαλύτερα πεδία μάχης μεταξύ των ανταρτών και του καθεστώτος Άσαντ, τόσο που στις αρχές του 2011 είχε χαρακτηριστεί ως η «πρωτεύουσα της επανάστασης». Ο συριακός στρατός έπειτα από συνεχή πολιορκία κατάφερε να την ανακτήσει την κυριαρχία της από τα χέρια των αντικαθεστωτικών, αλλά το τίμημα που πλήρωσε η πόλη είναι πολύ βαρύ.

Η Χομς έχει μετατραπεί σε πόλη-φάντασμα. Όπου κι αν γυρίσει κάποιος το βλέμμα θα δει ισοπεδωμένα κτίρια, εγκατάλειψη και ερήμωση. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.