- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Κορίτσια χωρίς αύριο
Φωτογραφίες από Ιρανές θανατοποινίτισσες που δεν έχουν ακόμη μεγαλώσει, πίσω από τα κάγκελα
Κορίτσια που δεν έχουν καν ενηλικιωθεί, κάποια με νεογέννητα μωρά, που περιμένουν ώρες στην ουρά για να φάνε και κοιμούνται σε άθλιες συνθήκες, που ζουν χρόνια περιμένοντας τη μέρα που θα έρθει το τέλος της ζωής τους, απεικονίζονται στις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του Sadegh Souri. Κάθε φωτογραφία αποτελεί και μια ιστορία πόνου και αδικίας για κορίτσια που δεν πρόλαβαν και δεν θα προλάβουν να μεγαλώσουν, που η δικαιοσύνη του Ιράν φάνηκε σκληρή ίσως υπήρξε και ανύπαρκτη για αυτά. Δεκάδες από τα κορίτσια αυτά έχουν καταδικαστεί σε θανατική ποινή για εγκλήματα όπως φόνοι, εμπόριο ναρκωτικών αλλά και ληστείες. Το Ιράν είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί τόσο πολύ την θανατική ποινή, μετά από αποφάσεις άδικων δικών, όπως πολλών κατά των οποίων η απόφαση βγήκε μετά από ομολογία της κατηγορούμενης, μετά από βασανιστήρια.
Τα κορίτσια που καταδικάζονται σε θανατική ποινή μένουν έγκλειστα μέχρι τα 18 τους έτη και τότε συνήθως θανατώνονται. Όσες είναι έγκυες κατά την καταδίκη τους έχουν το δικαίωμα να κρατήσουν τα νεογέννητα τους μέχρι να κλείσουν το δεύτερο έτος. Η ζωή στις φυλακές ωστόσο είναι το ίδιο σκληρή και για αυτά τα κορίτσια. Πολλές φορές είναι αναγκασμένα να περιμένουν ώρες στην ουρά μέχρι να φάνε, έχουν το δικαίωμα να βγαίνουν στην αυλή μόνο μία ώρα το πρωί και άλλη μια το απόγευμα και είναι υποχρεωμένες να προσεύχονται καθημερινά για τη συγχώρεση τους.
Στο Ιράν το μεγαλύτερο ποσοστό των θανατικών ποινών είναι για εγκλήματα όπως η κατοχή και η εμπορία ναρκωτικών καθώς και για άλλα αδικήματα, που στις περισσότερες χώρες δεν θεωρούνται τόσο σοβαρά. Είναι από τις ελάχιστες χώρες που συνεχίζονται να πραγματοποιούνται θανατικές καταδίκες σε ανήλικους, για τα κορίτσια από 9 ετών και για αγόρια από 15 ετών.
Ο φωτογράφος Sadegh Souri ζει στην Τεχεράνη και στόχος του είναι να παρουσιάσει τις κακές συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές στο Ιράν.
Η Mahsa είναι 17 χρονών και ήταν ερωτευμένη με κάποιον, με τον οποίο ο πατέρας της δεν ήθελε να παντρευτεί. Μια μέρα σε έναν έντονο καβγά με τον πατέρα της τον δολοφόνησε με μαχαίρι. Ο αδερφός της Mahsa απαίτησε θανατική ποινή για την αδερφή του.
Η Ζahra παντρεύτηκε στα 14 και απέκτησε δύο μωρά. Τώρα είναι 17 χρονών και βρίσκεται στη φυλακή για κλοπή κινητών και είναι η τρίτη φορά που καταδικάζεται για το ίδιο έγκλημα.
Η Shaqayeq, 15 ετών, βρίσκεται στη φυλακή ήδη έναν χρόνο με την κατηγορία ένοπλης ληστείας. Η θανατική της καταδίκη θα πραγματοποιηθεί όταν φτάσει στο 18ο έτος της. Στη φωτογραφία είναι με τη γιαγιά της, που την επισκέφθηκε μετά από έναν χρόνο από την ημέρα που φυλακίστηκε.
Η Nazanin είναι 16 ετών και συλλήφθηκε πριν από περίπου έξι μήνες για κατοχή 621 γραμμαρίων κοκαΐνης. Το δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη την ετυμηγορία.
Η Mahshid είναι 15 χρονών και έχει καταδικαστεί για εξωσυζυγική σχέση και για κατοχή ναρκωτικών. Οι γονείς της βρίσκονται επίσης στη φυλακή για κατοχή και χρήση ναρκωτικών ουσιών. Θα αφεθεί ελεύθερη σε 8 μήνες.
Η Khatereh στα 13 της αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της επειδή τη βίαζε ο θείος της επανειλλημένα. Μετά από μια εβδομάδα αφότου το είχε σκάσει, δέχτηκε επίθεση από μια ομάδα νεαρών σε ένα πάρκο. Βρέθηκε από τους αστυνομικούς πληγωμένη στο δρόμο και αφού ανάρρωσε μεταφέρθηκε στο Κέντρο Ανηλίκων.
Η Sowgand είναι 16 χρονών και βρέθηκαν στην κατοχή της 250 γραμμάρια όπιο, 30 γραμμάρια κοκαΐνη και 20 ηρωίνη. Βρίσκεται ήδη ένα χρόνο στη φυλακή και δεν έχει δεχθεί καμία επίσκεψη από την οικογένεια της.