Κοσμος

ΕΕ vs Πολωνία: «Είναι κράτος δικαίου;»

Τι απαντάνε οι Πολωνοί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
317242-625410.jpg

Προκαταρκτική έρευνα για το αν η Πολωνία παραμένει ή όχι κράτος Δικαίου αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ), σύμφωνα με τον πρώτο αντιπρόεδρό της κ. Φρανς Τίμερμανς.

Αιτίες για την έρευνα είναι ότι η νέα εθνικιστική πολωνική κυβέρνηση δεν έκανε σεβαστές τις δεσμευτικές αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου (η νέα κυβέρνηση προσπαθεί ν΄ αλλάξει τη σύνθεσή του σε πιο βολική γι΄ αυτήν κατεύθυνση), ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να θέσει υπό τον έλεγχό της και τα μέσα ενημέρωσης.

«Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση, αλλά να ξεκινήσουμε διάλογο και να βοηθήσουμε στην εύρεση λύσεων», δήλωσε ο κ. Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ευθύνη της ΕΕ είναι η διασφάλισή του. Είπε ακόμα ότι θα πάει ο ίδιος στη Βαρσοβία, για να συζητήσει «με λογικό και ήρεμο τρόπο».

Η πολωνική κυβέρνηση απαντάει σε όλους τους τόνους: «Μην επεμβαίνετε στα εσωτερικά μας» και υπενθυμίζει με νόημα το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Ειδικά για τις δηλώσεις Τίμερανς, ο εκπρόσωπός της ζήτησε να τις δει γραπτές. 

Πολιτικοί παρατηρητές λένε ότι η επέμβαση της Ένωσης στην Πολωνία είναι δύσκολη, γιατί είναι απίθανο να παρθούν πολιτικά ή οικονομικά μέτρα, γιατί η χώρα έχει νευραλγική θέση ως προς τη Ρωσία, ενώ υπάρχει και το προηγούμενο της Ουγγαρίας, για την ακόμα πιο  εθνικιστική κυβέρνηση της οποίας η Ένωση δεν έκανε τίποτα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.