Κοσμος

Οι Βρετανοί θέλουν να φύγουν από την ΕΕ και οι μισοί Ευρωπαίοι από το ευρώ

Τι έδειξε μεγάλη έρευνα της ORB

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μεγάλη έρευνα της εταιρείας ORB δείχνει ότι όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι δεν υποστηρίζουν την ΕΕ ενώ στη Βρετανία οι περισσότεροι επιθυμούν να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ. Επίσης σύμφωνα με την έρευνα ενισχύεται στις χώρες της Ευρωζώνης η τάση εναντίον του ευρώ.

Χωρίς τους αναποφάσιστους, η Βρετανία είναι η μοναδική χώρα της οποίας η πλειονότητα θέλει να αποχωρήσει από την ΕΕ (46% θέλει παραμονή, 54% λέει «όχι»). Με τους αναποφάσιστους, υπέρ της παραμονής θα ήταν 36% των Βρετανών, υπέρ της αποχώρησης το 43% ενώ το υπόλοιπο 21% δεν εκφράζει γνώμη.

Η Ιταλία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό κατοίκων που δεν θέλουν παραμονή (και την μεγαλύτερη μεταστροφή παράλληλα), με το 58% να είναι υπέρ της ΕΕ και το 42% κατά. Είναι ενδεικτικό ότι 1 χρόνο πριν, κατά ήταν μόνο το 25%.

Στην Ελλάδα; Το 62% επιθυμούν παραμονή και το 38% θα θεωρούσαν καλύτερη την αποχώρηση (δεν υπάρχουν αναποφάσιστοι). Πέρυσι, υπέρ της παραμονής δήλωναν λιγότεροι, το 53%.

Για το ευρώ, ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες όσων θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα έναντι του ευρώ βρίσκεται στο 47%, έναντι 44% πέρυσι.

Στις χώρες της ίδιας της Ευρωζώνης, η υποστήριξη στο ευρώ έχει ενισχυθεί τον τελευταίο χρόνο σε Γαλλία (54%), Γερμανία (55%), Ιρλανδία (60%) και Ισπανία (58%). Στην Ελλάδα, η υποστήριξη καταγράφει επίσης ενίσχυση σε σύγκριση με πέρυσι: 43% δηλώνουν ότι προτιμούν το ευρώ, 44% ότι θα προτιμούσαν εθνικό νόμισμα ενώ ένα 12% το θεωρεί αδιάφορο.

Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν:

  • η Ρουμανία (85%),
  • η Γερμανία (72%),
  • η Φιλανδία (71%) και
  • η Ισπανία (68%).

Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.