Κοσμος

Μεταναστευτικό: Ουσιώδης Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη

Γιατί η Ελλάδα «απειλεί» με βέτο

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ίδρυση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής - ακτοφυλακής για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την προστασία του χώρου Σένγκεν, θα συζητηθεί αύριο Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα στις Βρυξέλλες.Λεπτομερέστερα, το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ) προβλέπει:

Α. Νέα αστυνομία φύλαξης των συνόρων, σε αντικατάσταση της Frontex, με τα εξής δεδομένα: 

· Αν ένα κράτος-μέλος δέχεται σημαντικές μεταναστευτικές πιέσεις και αδυνατεί να τις αντιμετωπίσει, θέτοντας σε κίνδυνο τον χώρο Σένγκεν, τότε η ΕΕ θα μπορεί ν’ αποφασίζει άμεση επέμβαση, χωρίς να χρειάζεται σχετικό αίτημα από το εν λόγω κράτος-μέλος

· Η νέα ευρωπαϊκή αστυνομία θα μπορεί να συνεργάζεται με τρίτες χώρες, ιδίως στα δυτικά Βαλκάνια

· Θα βοηθάει στην ταυτοποίηση και δακτυλοσκόπηση των προσφύγων

· Θ βοηθάει να στέλνονται πίσω στις πατρίδες τους όσοι δεν βλέπουν την αίτηση τους ως πρόσφυγα να γίνεται δεκτή 

· Θα έχει προσωπικό διπλάσιο από τη Frontex

· Θα έχει προϋπολογισμό επίσης διπλάσιο από τη Frontex, δηλαδή 280 εκατ. €/χρόνο.

Β. Αναθεώρηση του κώδικα Σένγκεν ώστε  να επιτραπεί η διενέργεια συστηματικών ελέγχων σε Ευρωπαίους πολίτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ (χερσαία, θαλάσσια και εναέρια). Παράλληλα θα γίνεται ταυτοποίηση των βιομετρικών στοιχείων των επιβατών με βάσεις δεδομένων, όπως το Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν, η βάση δεδομένων της Interpol και αντίστοιχα εθνικά συστήματα πληροφοριών, έτσι ώστε να διασφαλίζεται ότι τα άτομα που μπάινουν  στην ΕΕ δεν αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια.

Γ. Πρόγραμμα μετεγκατάστασης Σύρων προσφύγων απευθείας από την Τουρκία σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό.

Στο τμήμα του σχεδίου της ΕΕ που αφορά τη νέα συνοριοφυλακή – ακτοφυλακή αντιδρούν Ιταλία, Μάλτα, Ισπανία, Πολωνία και Ελλάδα (κράτη με εξωτερικά σύνορα της ΕΕ προς το Νότο και την Ανατολή) , γιατί μειώνεται η εθνική τους κυριαρχία. Μάλιστα η ελληνική κυβέρνηση αφήνει να διαρρεύσει ότι μπορεί να προβάλλει βέτο στη σχετική απόφαση.