- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Μία μπουγάδα-app από την Ουγκάντα
Εσύ μπορεί να λες για πλάκα ότι έχουμε γίνει Ουγκάντα, εκεί όμως έχουν βρει εφαρμογές στα κινητά μέχρι και για την μπουγάδα τους
Ο εφιάλτης του Σαββατοκύριακου για πολλούς, η μπουγάδα των βουνού με τα λερωμένα ρούχα της εβδομάδας, δεν βασανίζει μόνο εμάς αλλά και όλο τον κόσμο. Στην Ουγκάντα όμως βρήκαν τρόπο να συνδυάσουν την βαρεμάρα ή την ανυπαρξία χρόνου για τέτοιες δουλειές με την ανάγκη κάποιων να βγάλουν εύκολο μεροκάματο στο σπίτι. Έφτιαξαν το Yoza (που στη γλώσσα τους σημαίνει “για πλύσιμο”), μία εφαρμογή που χαρακτηρίζουν ως “Uber για βρόμικα ρούχα”. Είναι εύκολη, πρακτική, χρήσιμη και σώζει κόσμο.
Η διαδικασία είναι απλή: κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό σου, κάνεις sign in, δίνεις τα στοιχεία σου και ή ψάχνεις κοντά σου κάποιον να σου πλύνει τα ρούχα ή περιμένεις να βρεθεί κάποιος να θέλει να του πλύνεις τα ρούχα. Τα κινητά είναι πολύ διαδεδομένα και στην Ουγκάντα, ωστόσο το βασικό πρόβλημα ήταν ότι φτωχές γυναίκες που διατίθεται να κάνουν την μπουγάδα σου, δεν είχαν πάντα smartphone που να μπορεί να κατεβάσει την εφαρμογή. Και εκεί όμως βρέθηκε λύση, αφού οι εμπνευστές της εφαρμογής είναι ντόπιοι, ξέρουν τις δυσκολίες και προσπάθησαν εξαρχής να την προσαρμόσουν στις ειδικές ανάγκες της χώρας. Επικοινωνούν από τα κεντρικά γραφεία μαζί με τις υποψήφιες πλύστρες τηλεφωνικά κανονικά, αρχειοθετούν τα στοιχεία τους (διεύθυνση, ώρες και μέρες προτίμησης κλπ) και τους κανονίζουν τη δουλειά απευθείας.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, κάποιες γυναίκες κατάφεραν ακόμα και να διπλασιάσουν τα έσοδά τους και έτσι να καλύψουν βασικές τους ανάγκες ενώ δεν χρειάζεται να αφήσουν τα παιδιά τους αλλού αφού όλη η δουλειά γίνεται στο σπίτι.
Το Yoza ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Αύγουστο και αποτελεί μία από τις πολλές τυπικές ιδέες start-up που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.
Υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο 40.000 νέοι άνθρωποι αποφοιτούν από τα Πανεπιστήμια της χώρας ενώ υπάρχουν μόνο 8.000 θέσεις εργασίας.
Η ανεργία αλλά και το υψηλό επίπεδο τεχνολογικής μόρφωσης, είναι αυτά που σπρώχνουν τους νέους αυτούς στη δημιουργία νέων εφαρμογών και start-ups. Όλες στοχευμένες και με γνώμονα την τοπική ανάπτυξη και την βελτίωση της ζωής των κατοίκων της χώρας.
Ο πατέρας του Yoza, Nicholas Kamansi
Η ομάδα του Yoza
To λογότυπο
Η πρώτη σελίδα του site του Yoza
Η εφαρμογή επί τω έργω
Οι περιοχές που καλύπτει η εφαρμογή
Βράβευση από το Yoza της καλύτερης υπηρεσίας του μήνα