- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Η δήμαρχος του Μόλενμπεκ είχε λίστα υπόπτων με τους τζιχαντιστές του Παρισιού
«Τι υποτίθεται ότι έπρεπε να κάνω; Είναι δουλειά μου να συλλαμβάνω τρομοκράτες ή της αστυνομίας;»
![62224-137655.jpg 62224-137655.jpg](/images/120x120/3/jpg/sites/default/files/contributor/62224-137655.jpg)
![300844-227967.jpg 300844-227967.jpg](/images/1074x600/3/jpg/sites/default/files/article/2015/11/26/300844-227967_1.jpg)
Λίστα με υπόπτους τζιχαντιστές, στην οποία περιλαμβάνεται ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι και τα δύο αδέλφια εκτελεστές, φέρονται να είχαν στη διάθεσή τους οι βελγικές αρχές ένα μήνα πριν από το δολοφονικό χτύπημα στη γαλλική πρωτεύουσα.
Ειδικότερα, η δήμαρχος του Μόλενμπεκ, του προαστίου των Βρυξελλών που παρουσιάζεται ως «άντρο» τζιχαντιστών και τεμενών των σαλαφιστών, Φρανσουάζ Σχέπμανς δήλωσε στην εφημερίδα New York Times ότι είχε λάβει λίστα με τα ονόματα και τις διευθύνσεις 80 υπόπτων τζιχαντιστών. «Τι υποτίθεται πως έπρεπε να κάνω; Δεν είναι αρμοδιότητά μου να εντοπίζω πιθανούς τρομοκράτες. Αυτό είναι ευθύνη της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1 η Φρανσουάζ Σχέπμανς παραδέχθηκε ότι έχει «δημιουργηθεί ένα δίκτυο τρομοκρατών στο Μόλενμπεκ» και ότι το ριζοσπαστικό ισλάμ αναπτύσσεται στο εν λόγω προάστιο από τη δεκαετία του '70. «Οι υπηρεσίες ασφαλείας οφείλουν να ελέγχουν όλους αυτούς που κηρύττουν το θρησκευτικό μίσος. Η δημοτική αρχή έχει άλλα διαφορετικά καθήκοντα», τόνισε η κ. Σχέπμανς.
Η λίστα, σύμφωνα με τους New York Times περιελάμβανε και τα δύο αδέρφια που ήταν ανάμεσα σε αυτούς που αιματοκύλισαν το Παρίσι: τον Μπραχίμ και τον Σαλάχ Αμπντεσλάμ. Τα δύο αδέρφια ζούσαν μάλιστα πολύ κοντά στο γραφείο της. Το διαμέρισμά τους απέχει 100 μ. από το δημαρχείο και υπάρχει οπτική επαφή σε αυτό από το γραφείο της. Ο τρίτος αδερφός τους, ο Μοχάμεντ Αμπντεσλάμ, εργάζεται στη δημοτική αρχή.
Ανάλογη λίστα πήρε και η δήμαρχος της πόλης Βερνιέ, στα ανατολικά του Βελγίου, Μιριέλ Ταρνιόν. Η δική της περιελάμβανε 34 κατοίκους της περιοχής, τους οποίους οι αρχές υποπτεύονταν ως τζιχαντιστές. «Το μόνο που μου έδωσαν ήταν ένας αριθμός. Ούτε ονόματα, ούτε διευθύνσεις. Τίποτα», είπε η Ταρνιόν.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
![](/images/w400/3/jpg/files/2024-02-02/final-voice-choice4.jpg)
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο δράστης ομολόγησε ότι είχε ριζοσπαστικοποιηθεί μέσω διαδικτύου
Σε σταθερή κατάσταση η υγεία του ποντίφικα
Τι αναφέρει δημοσίευμα του Reuters
Το μοναχικό της ταξίδι - Ο Guardian τη χαρακτηρίζει «νεαρή ηρωίδα» - Δείτε εικόνες
Τραμπ, Βανς και Σία λένε πως ήρθε η ώρα οι Ευρωπαίοι (και οι Καναδοί, οι Μεξικανοί, οι Ιάπωνες) να επιστρέψουν μέρος από τα χρωστούμενα
Ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι πρώτοι στόχοι
Σαρωτικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες
Εξαιρούνται οι πυροσβέστες
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για το δυστύχημα στο Νόβι Σαντ
Τα νεότερα για την υγεία του
Δεν θα συμμετάσχουν οι Ευρωπαίοι – Τι αναφέρει το Politico
Συνελήφθη 23χρονος Σύρος
«Είναι τόσο προφανές ότι τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας διχάσουν», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Μετά την ομιλία του Τζ. Ντ. Βανς που ανησύχησε τους ευρωπαίους ηγέτες
Τα βλέμματα πλέον είναι στραμμένα στους ευρωπαίους ηγέτες. Θέλουν να διαχωρίσουν ουσιαστικά τη στάση τους από τη νέα Διοίκηση των ΗΠΑ; Κι αν το αποφασίσουν, μπορούν να το κάνουν;
Ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία – Δεν υπάρχουν «εγγυήσεις ασφαλείας»
«Η Ευρώπη θα πει τη γνώμη της, αλλά δε θα είναι στο τραπέζι», τόνισε ο Κιθ Κέλογκ
Εκτός του ότι η ομιλία του στο Μόναχο είχε απαράδεκτα επιθετικό, διδακτικό και συγκαταβατικό τόνο, έδειχνε άγνοια τόσο του παρελθόντος όσο και της επικαιρότητας
Ο Φρίντριχ Μερτς φαβορί για καγκελάριος μία εβδομάδα πριν ανοίξουν οι κάλπες
Στο στόχαστρο πελάτες, δημοσιογράφοι και bloggers
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.