Κοσμος

Προς δημοψήφισμα η Τουρκία

Με σκοπό να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Τουρκία μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για ν΄ αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα. Οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα θα επισπευσθούν την επόμενη περίοδο, είπε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου κ. Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση έγινε τρεις μέρες αφότου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή της 1η; Νοεμβρίου και επομένως είναι έτοιμο να στηρίξει τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τις ετοιμαζόμενες αλλαγές προσπάθεια να επιβληθεί προσωποπαγές προεεδρικό σύστημα, με επικεφαλής τον κ. Ερντογάν ως κάτι μεταξύ νεο-οθωμανού σουλτάνου και ισλαμιστή δικτάτορα.

Άλλα σημεία των δηλώσεων Καλίν:

  • «Η εκτελεστική προεδρία δεν είναι ένα θέμα του προσωπικού μέλλοντος του προέδρου μας. [Ο Ερντογάν] έχει ήδη μπει στα ιστορικά βιβλία. Το βασικό κίνητρο είναι να κάνει το σύστημα στην Τουρκία όσο γίνεται πιο αποτελεσματική»
  • Η πολιτική των "ανοικτών θυρών" προς τους πρόσφυγες από τη Συρία θα συνεχιστεί είτε πάρει η Τουρκία βοήθεια από την ΕΕ, είτε όχι
  • Η μάχη ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα συνεχιστεί αποφασιστικά
  • Η τρομοκρατία και το προσφυγικό θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα γίνει άλλωστε στην Τουρκία μέσα στο Νοέμβρη.