Κοσμος

Προς δημοψήφισμα η Τουρκία

Με σκοπό να γίνει «σουλτάνος» ο Ερντογάν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tourkia.jpg

Η Τουρκία μπορεί να κάνει δημοψήφισμα για ν΄ αλλάξει το Σύνταγμα και να εγκαθιδρύσει προεδρικό σύστημα. Οι σχετικές συζητήσεις για το θέμα θα επισπευσθούν την επόμενη περίοδο, είπε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου ο κ. Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος του προέδρου κ. Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η δήλωση έγινε τρεις μέρες αφότου το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του κ. Ερντογάν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή της 1η; Νοεμβρίου και επομένως είναι έτοιμο να στηρίξει τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές.

Η αντιπολίτευση έχει χαρακτηρίσει τις ετοιμαζόμενες αλλαγές προσπάθεια να επιβληθεί προσωποπαγές προεεδρικό σύστημα, με επικεφαλής τον κ. Ερντογάν ως κάτι μεταξύ νεο-οθωμανού σουλτάνου και ισλαμιστή δικτάτορα.

Άλλα σημεία των δηλώσεων Καλίν:

  • «Η εκτελεστική προεδρία δεν είναι ένα θέμα του προσωπικού μέλλοντος του προέδρου μας. [Ο Ερντογάν] έχει ήδη μπει στα ιστορικά βιβλία. Το βασικό κίνητρο είναι να κάνει το σύστημα στην Τουρκία όσο γίνεται πιο αποτελεσματική»
  • Η πολιτική των "ανοικτών θυρών" προς τους πρόσφυγες από τη Συρία θα συνεχιστεί είτε πάρει η Τουρκία βοήθεια από την ΕΕ, είτε όχι
  • Η μάχη ενάντια στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα συνεχιστεί αποφασιστικά
  • Η τρομοκρατία και το προσφυγικό θα συζητηθούν στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Είκοσι (G20), που θα γίνει άλλωστε στην Τουρκία μέσα στο Νοέμβρη. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.