Κοσμος

God bless Αμέρι-γκαου!

Οκτώ κραυγαλέα λαθεμένες απόψεις των Αμερικανών για τον κόσμο

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Είναι δουλευταράδες, φιλόπονοι, μεθοδικοί, και όπως έδειξε η συντονισμένη πανεθνική αντίδραση στον τυφώνα Sandy, ομόψυχοι και αποτελεσματικοί όταν τους καλεί η ανάγκη. Υποφέρουν ωστόσο διαχρονικά από έλλειψη στοιχειώδους κοσμοαντίληψης, όπως επεσήμανε ο Ντίλαν Μάθιους της εφημερίδας «Washington Post», ορμώμενος από το γεγονός ότι το 15% των Ρεπουμπλικανών του Οχάιο πιστεύει ότι ο Μιτ Ρόμνεϊ αξίζει περισσότερα εύσημα από τον Μπαράκ Ομπάμα για την εκτέλεση του Οσάμα μπιν Λάντεν.

Σε τι να πρωτοαναφερθούμε; Από τις ανεκδοτολογικές αναφορές του «Θύματος» του Σολ Μπέλοου ότι η Ευρώπη διαθέτει καλύτερη ιατρική μόρφωση, διότι οι κάτοικοί της μαστίζονται από ανέχεια και αρρώστιες, ως τον ισχυρισμό της Σάρα Πέιλιν, σύμφωνα με τον οποίο «το σύνταγμα βασίζεται στη Βίβλο», τα διαβόητα αμερικάνικα μαργαριτάρια θα μπορούσαν να στοιχειοθετούν εγκυκλοπαίδεια.

Ο Γιούρι Φρίντμαν της βρετανικής «Independent» συγκέντρωσε οκτώ τέτοια «στατιστικά παράλογα» των ΗΠΑ, λίγες ώρες πριν από τις πολυδάπανες εκλογές που θα κρίνουν εν πολλοίς τη μελλοντική τροχιά του πλανήτη. Ποιος κυβερνά λοιπόν αυτό τον κόσμο;

- Το 88% των ερωτηθέντων νεαρών Αμερικανών δεν μπορούσε να εντοπίσει το Αφγανιστάν στον παγκόσμιο χάρτη, το 75% δεν μπορούσε να εντοπίσει το Ιράν ή το Ισραήλ και το 63% δεν μπορούσε να εντοπίσει το Ιράκ, σύμφωνα με δημοσκόπηση των Roper Public Affairs/National Geographic Society το 2006.

- Το 73% των Αμερικανών δεν μπορούσαν να κατονομάσουν ως «βασικό πρόβλημα των ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο» τον κομμουνισμό, σύμφωνα με έρευνα του «Newsweek» το 2011.

- Το 71% των Αμερικανών πιστεύει ότι το Ιράν διαθέτει ήδη πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CNN/Opinion Research Corporation το 2010.

- Το 41% των Αμερικανών πιστεύει ότι η Κίνα είναι η μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pew το 2012 (η σωστή απάντηση είναι οι ΗΠΑ, την οποία επέλεξε το 40% των ερωτηθέντων).

- Το 9% των Αμερικανών φοβούνται μήπως πέσουν θύματα τρομοκρατικής επίθεσης, σύμφωνα με δημοσκόπηση της AP-GfK. Το περιοδικό «Reason» υπολόγισε ότι οι πιθανότητες να σκοτωθεί κανείς από τρομοκράτη είναι μόλις μία στα 20 εκατομμύρια.

- Σχεδόν το 25% των Αμερικανών δεν ξέρουν από ποια χώρα διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους οι ΗΠΑ, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marist το 2011 (ήταν η Μεγάλη Βρετανία).

- Ο μέσος Αμερικανός θεωρεί ότι οι ΗΠΑ ξοδεύουν το 27% του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού σε ξένη βοήθεια, σύμφωνα με δημοσκόπηση της World Public Opinion το 2010 (στην πραγματικότητα το ποσοστό ξένης βοήθειας κυμαίνεται περίπου στο 1%).

- Το 33% θεωρούσε ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε προσωπική ανάμειξη στην επίθεση της 11 Σεπτεμβρίου 2001 ως και το 2007, σύμφωνα με δημοσκόπηση των CBS News/New York Times. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό ήταν 53% το 2003.

n