Κοσμος

Είδες τον «Μικρό Nemo»;

Το στριπάκι του Winsor Mc Kay τιμάται στα Doodles του Google

Δημήτρης Καραθάνος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Επιτέλους, η Αμερική εναγκαλίζεται την παρουσία των προσώπων στο πίσω κάθισμα των πιο δημοφιλών εικόνων της. Κάπου στα όρια της τέχνης και της ψυχολογίας του συρμού κλωθογυρίζουν πλουμιστά καρέ, σεληνιακά κοντράστ, αδρά περιγράμματα του φαντασιακού, σουρεάλ μορφολογία, κοινότοπες αξίες που καλλιεργήθηκαν μαζί με κάποιες όχι και τόσο κοινότοπες διαστροφές σερνάμενες στα αναχώματα του «καλού γούστου».

Δίνοντας για πολλοστή φορά το βήμα στην κουλτούρα της ένατης τέχνης των ΗΠΑ, που εξερευνά τα κόμικς από τις προ-εφηβικές απεικονίσεις των αρχών του 20ού αιώνα ως τα εναλλακτικά αφηγηματικά μοντέλα του σήμερα, η μηχανή αναζήτησης του Google αφιερώνει την προμετωπίδα της στο δημιούργημα του Γουίνσορ ΜακΚέι, το οποίο γιορτάζει σήμερα την 107η επέτειό του από την παρθενική του εμφάνιση, στις 15 Οκτωβρίου του 1905 στις σελίδες της «New York Herald».

Πρόκειται για ένα από τα πιο περίτεχνα ψηφιακά αραβουργήματα που έχει επιχειρήσει το Google, με την εικονογράφηση να ξετυλίγεται σαν πολύπτυχο animation ανάλογα με τις κινήσεις του κέρσορα.

Για να παραθέσουμε και λίγη επιπλέον κομίστικη ιστορία με την αφορμή του σημερινού Doodle, αν υποτεθεί ότι ο Γουίνσορ ΜακΚέι διοχέτευσε το πνεύμα της art nouveau στην ημερήσια κυκλοφορία με το «Μικρό Νέμο» του, και ότι ο Λάιονελ Φέινιγκερ ενσωμάτωσε τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό και τη μινιμαλιστική εικαστικότητα του Μπάουχαουζ στις κυριακάτικες επιφυλλίδες της «Chicago Tribune», τότε μπορείς με ασφάλεια να ανιχνεύσεις τις ρίζες του σουρεαλισμού και του πανκ στο «Krazy Kat», του Τζορτζ Χέριμαν. Ελπίζουμε να φιλοτεχνήσουν σύντομα και τα υπόλοιπα χρωματιστά καρέ την κεντρική σελίδα του Google.


n


n