Κοσμος

Merkel in Athen

Η επίσκεψη Μέρκελ με την πένα των Γερμανών δημοσιογράφων

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
27271-62030.jpg

Η ευρείας κυκλοφορίας ταμπλόιντ, Bild γράφει:

«Οι Έλληνες θα έπρεπε να υποδεχθούν με ενθουσιασμό την Μέρκελ. Να κρατούν αφίσες της καγκελαρίου και γερμανικές σημαίες. Κανείς άλλος δεν έχει βοηθήσει αυτή την ταλαιπωρημένη χώρα όσο η Γερμανία, με τα χρήματά της και τις εγγυήσεις της. Αντί για ευγνωμοσύνη, οι δρόμοι της Αθήνας θα πλημμυρίσουν από προσβολές για την Γερμανίδα επισκέπτρια. Το μόνο μήνυμα που μπορεί να μεταφέρει η καγκελάριος στους Έλληνες είναι η πικρή αλήθεια: η Αθήνα αξίζει να λάβει νέο πακέτο χρηματοδότησης μόνο άμα στρωθεί στη δουλειά. Εάν προσφέρεις ανακούφιση στους Έλληνες, δεν θα μπορέσεις να πεις ‘όχι’ στους Ισπανούς ή στους Πορτογάλους. Και μετά το ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης θα καταρρεύσει. Υπάρχει κι άλλος λόγος για να επιδείξει πυγμή η καγκελάριος. Ο Γερμανός φορολογούμενος έχει ματώσει αρκετά για την ελληνική τραγωδία. Φτάνει».


Η οικονομική εφημερίδα Financial Times Deutschland σχολιάζει:

«Αυτό το ταξίδι είναι ίσως το πιο δύσκολο και ευαίσθητο στην πολιτική σταδιοδρομία της καγκελαρίου. Καταρχάς, η καγκελάριος πρέπει να δείξει ότι δεν είναι η αδιάφορη οικονομική δικτάτορας, όπως πιστεύει μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών. Πρέπει να δείξει ότι εκτιμάει τις προσπάθειες που καταβάλλει αυτή η χώρα. Και πρέπει να δείξει ότι έχει επίγνωση του πόσο δύσκολο είναι να αυξάνεις τόσο δραστικά τους φόρους και να κόβεις μισθούς και συντάξεις.

Επιπλέον, η καγκελάριος πρέπει να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης για την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη και να διαχωρίσει πλήρως την στάση της από τον αντικαγκελάριο, Φίλιπ Ρέσλερ. Είναι πλέον καιρός η Μέρκελ να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που τη θέλουν να βάζει την εσωτερική πολιτική της Γερμανίας πάνω από την Ευρώπη. Τέλος, η καγκελάριος οφείλει να δείξει ότι οι προσπάθειες της Ελλάδας δεν έγιναν εις μάτην και ότι η χώρα χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο για να εκπληρώσει τις απαιτήσεις της λιτότητας.

»Είναι βέβαιο ότι δε θα καταφέρει 100% να καθησυχάσει τους Έλληνες. Η ατμόσφαιρα είναι ηλεκτρισμένη και απελπιστική. Μπορεί, όμως, να βοηθήσει ώστε να υπάρξει μια συμφιλίωση ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους και τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η σωτηρία του ευρώ θα πετύχει μόνο βοηθώντας τους πληγέντες από την κρίση και όχι με το να στραφούμε εναντίον τους. Μία επίσκεψη δεν είναι αρκετή για να κερδίσει την εύνοια των Ελλήνων. Είναι, όμως, μια αρχή».


Η κεντροδεξιά Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει:

«Προς το παρόν, μόνο η Μέρκελ γνωρίζει γιατί επέλεξε αυτή τη χρονική στιγμή για να επισκεφθεί τη γενέθλια γη της κρίσης του ευρώ. Την απέφευγε τόσο καιρό και η προοπτική να ακούσει κάτι ευοίωνο είναι πολύ μικρή. Είναι πολύ απίθανο να της παρουσιάσουν ένα νέο πακέτο λιτότητας. Εάν θέλει να πει στους Έλληνες ότι πρέπει να χύσουν δάκρυα και ιδρώτα – το να ματώσουν δεν παίζει χάρις στην Ευρώπη – τότε θα πρέπει να προβάλει το προφίλ της οικονομικά πιο εύρωστης και ισχυρής ηγέτιδος της Ε.Ε. Θα την ακούσουν;»


Η συντηρητική Die Welt επισημαίνει:

«Δυόμισι χρόνια μετά το πρώτο ευρωπαϊκό πακέτο διάσωσης, η καγκελάριος ταξιδεύει στην Αθήνα για διαπραγματεύσεις. Μετά βίας έχει βελτιωθεί η εκεί κατάσταση, παρά την άνευ προηγουμένου στήριξη των κρατών μελών της ευρωζώνης. Οι ρεαλιστές δεν πίστεψαν ποτέ ότι κάτι θα μπορούσε ν’ αλλάξει με την Ελλάδα. Εξάλλου είναι πολύ δύσκολο να μεταμορφώσεις μια χώρα όμορφη, αλλά οικονομικά αντιπαραγωγική και αρκετά διεφθαρμένη σε μια καλοκουρδισμένη οικονομία – σίγουρα δε γίνεται με συνεχείς πιέσεις από έξω. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει η πλειοψηφία των Γερμανών για την Ελλάδα. Μέχρι στιγμής η καγκελάριος επιμένει να κρατά την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν είναι η ώρα για να πει κάτι διαφορετικό. Από την άλλη, το Βερολίνο επιμένει ότι η Αθήνα οφείλει να εκπληρώσει τους όρους των πακέτων διάσωσης. Αυτό ακούγεται θετικό – αλλά δεν πρόκειται να φέρει κάποιο αποτέλεσμα, διότι η Αθήνα ροκανίζει το χρόνο και αξίζει χρυσό μετάλλιο για το πολιτικό πόκερ που παίζει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.