Κοσμος

Τα άλλα νόμπελ

 Δίνονται κάθε χρόνο, από (κανονικούς) νομπελίστες σε επιστήμονες και σκοπό έχουν να κάνουν πρώτα τους ανθρώπους να γελούν 

Δημήτρης Μαστρογιαννίτης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Μπορείς να πεις και πως είναι μια καρικατούρα των Νόμπελ ή κάτι ανάλογο των Χρυσών Βατόμουρων. Τα διοργανώνει το περιοδικό «Χρονικά της Απίθανης Έρευνας» στο Χάρβαντ και τα δίνουν τιμημένοι με νόμπελ επιστήμονες στους νικητές. Οι ανακαλύψεις των τελευταίων μπορεί να είναι «αστείες», αλλά είναι προϊόντα εγκεκριμένης επιστημονικής διαδικασίας (ανακοινώσεις κ.λπ.). Η πρώτη φορά που απενεμήθησαν ήταν το 1991 για «ανακαλύψεις που δεν μπορεί ή δεν γίνεται ν’ αναπαραχθούν». Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις όπου μια «ασήμαντη» ανακάλυψη (π.χ. πως το υπεύθυνο για την ελονοσία κουνούπι προσελκύεται από ένα συγκεκριμένο τυρί - Ig Νόμπελ βιολογίας) μπορεί να οδηγήσει σε μια σωτήρια εφεύρεση (στη συγκεκριμένη περίπτωση φτιάχτηκαν παγίδες για κουνούπια).

Στη διάρκεια τελετής οι βραβευμένοι έχουν 60’’ να εξηγήσουν την έρευνά τους, ενώ ένα κοριτσάκι ουρλιάζει «Τελειώστε, βαρέθηκα!». Μια εβδομάδα μετά έχουν τον κατάλληλο χρόνο για να την εξηγήσουν λεπτομερέστερα.

Τα φετινά IG Nobel (χθες έγινε η απονομή) πήραν οι ανακαλύψεις:

Ψυχολογίας: Για την ανακάλυψη πως όποιος γέρνει προς τα αριστερά ο Πύργος του Άιφελ του φαίνεται μικρότερος, όποιος γέρνει προς τα αριστερά ψηλότερος.

Ειρήνης: Σε Ρώσους για την μετατροπή αχρησιμοποίητων πυραύλων σε διαμάντια.

Νευροεπιστήμης: Σε Αμερικάνους για την ανακάλυψη πως με τη χρήση ειδικών οργάνων μπορούν να προκαλέσουν εγκεφαλική δραστηριότητα σε ένα νεκρό σολομό.

Ακουστικής: Σε Ιάπωνες γιατί δημιούργησαν συσκευή για να μπερδεύει τα λόγια ενός πολυλογά, καθώς αυτός θα τα ακούει με καθυστέρηση.

Ανατομίας: Σε Αμερικάνους γιατί ανακάλυψαν πως οι χιμπατζήδες αναγνωρίζονται όταν βλέπουν τα οπίσθια συντρόφων τους σε φωτογραφίες.

Χημείας: Σε σουηδό και επιστήμονα από τη Ρουάντα γιατί ανακάλυψαν για πιο λόγο πρασινίζουν τα μαλλιά των ανθρώπων σε μια σουηδική πόλη.

Φυσικής: Σε Βρετανούς και Αμερικάνους γιατί με μαθηματικές εξισώσεις αποκάλυψαν την ισορροπία δυνάμεων που δημιουργούνται όταν φτιάχνουμε μια αλογοουρά στα μαλλιά μας.

Δυναμικής των Ρευστών: Σε αμερικάνους που ανακάλυψαν τι συμβαίνει όταν ένα άτομο περπατά κρατώντας ένα φλυτζάνι καφέ προσπαθώντας να μη τον χύσει.

Ιατρικής: Σε Γάλλο για την ανακάλυψή του με ποιον τρόπο οι γιατροί που κάνουν κολονοσκόπηση μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο αερίων από μέρους του ασθενή.