Κοσμος

Η δίαιτα των έξι πέσος

Η κυβέρνηση της Αργεντινής ισχυρίζεται ότι οι πολίτες της μπορούν να ζήσουν με 1 δολάριο τη μέρα

Βαγγέλης Κορωνάκης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από τον βρετανικό Economist


Έξι αργεντίνικα πέσος (1,30 δολάρια με την επίσημη συναλλαγματική ισοτιμία, ή περίπου 1 δολάριο στη μαύρη αγορά) φτάνουν ίσα-ίσα για να αγοράσει κανείς ένα γλυκό μπισκότο alfajor, που συνοδεύει τον καφέ μεταξύ των γευμάτων. Όμως, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Αργεντινής, είναι περισσότερα από αρκετά για να αγοραστούν τα τρόφιμα μιας ολόκληρης ημέρας. Στις 10 Αυγούστου η INDEC, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Αργεντινής, ανακοίνωσε ότι μια τετραμελής οικογένεια πρέπει να θεωρείται πάνω από το όριο της φτώχειας αν ο μηνιαίος λογαριασμός τής διατροφής της υπερβαίνει τα 688 πέσος, δηλαδή περίπου έξι πέσος ανά άτομο ανά ημέρα.

Ο ισχυρισμός έχει καθήσει στο λαιμό των απλών Αργεντίνων, οι οποίοι πρέπει να δαπανούν πολύ περισσότερα για να μην πεινάνε, εξ’ αιτίας του καλπάζοντος πληθωρισμού. Αγανακτισμένοι πολίτες δημιούργησαν ειρωνικές διαφημίσεις που παρουσιάζουν πίτσες στο μέγεθος ενός νυχιού. Χάκερς απενεργοποιήσαν την ιστοσελίδα της INDEC, γράφοντας στο τουίτερ: «Τώρα θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα έξι ψωροπέσος σας για να επαναφέρετε τη σελίδα σας»

Ειδικοί, αμφισβητούν επίσης τον ισχυρισμό της κυβέρνησης. Μια μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες υπολογίζει τον ελάχιστο ημερήσιο προϋπολογισμό για μια υγιεινή διατροφή στα 24 πέσος ανά άτομο, τέσσερις φορές πάνω από τα επίσημα στοιχεία. «Είναι εντελώς αδύνατο να τρώει κανείς υγιεινά με έξι πέσος» λέει ο Sergio Britos, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. Η έκθεση της INDEC «χάνει κάθε αξιοπιστία» υποθέτοντας εξωπραγματικά χαμηλές τιμές τροφίμων, λέει.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επίσημες εκθέσεις υποτιμούν το κόστος της ζωής. Από το 2007, η κυβέρνηση έχει δημοσιεύσει ψεύτικες στατιστικές για τον πληθωρισμό για να καθησυχάσει τους ψηφοφόρους της και τους επενδυτές. Τον Φεβρουάριο, με τις ανεξάρτητες εκτιμήσεις να είναι πάνω από δύο φορές υψηλότερες από τις επίσημες, ο Economist σταμάτησε να δημοσιεύει τα στοιχεία της INDEC για τον πληθωρισμό.

Το χάσμα μεταξύ των επίσημων δηλώσεων και της πραγματικότητας δεν περνάει απαρατήρητο για τον πληθυσμό. Η Μαργαρίτα Μπαριέντος, ιδρύτρια ενός συσσιτίου σε μια από τις φτωχότερες γειτονιές του Μπουένος Άιρες, ξοδεύει περίπου έξι πέσος ανά άτομο για ένα μόνο γεύμα, και αποκαλεί την ανακοίνωση της INDEC «προσβλητική». «Τι μπορείς να κάνεις; Η κυβέρνηση θα δίνει πάντα τα στοιχεία που εξυπηρετούν τις ανάγκες της» λέει σηκώνοντας τους ώμους της. Μια ζητιάνα σε μία από τις πιο μοντέρνες γειτονιές της πόλης γελάει με την καρδιά της όταν ρωτιέται αν θα μπορούσε να ταΐσει την οικογένειά της με έξι πέσος για τον καθένα. «Αν αυτό ήταν αλήθεια, θα ήμουν πλούσια», λέει.