Κοσμος

Οι 100 πιο σημαντικές μέρες στη ζωή του Henrique Capriles Radonski

...του νέου αντιπάλου του Hugo Chavez

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23965-56566.jpg

Από την εφημερίδα El Universal της Βενεζουέλας


Είναι νέος στη ζωή και στην πολιτική. Σε ηλικία 39 ετών και με μια πολιτική σταδιοδρομία 12 ετών ο δικηγόρος με το πλατύ χαμόγελο από το Καράκας είναι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι μπορεί να εκτοπίσει από τον προεδρικό θώκο της Βενεζουέλας, τον Hugo Chavez. Στις 11 Ιουλίου γίνεται 40 ετών. Με αφορμή τα γενέθλια του νέου προσώπου της βενεζουελιανής αντιπολίτευσης διαβάσαμε στην αγγλόφωνη εφημερίδα του Καρακάς El Universal πώς σκοπεύει ο Henrique Capriles Radonski να διεκδικήσει την εξουσία από τον αντίπαλό του.

Καταρχάς ποιος είναι ο Henrique Capriles Radonski; Από το 2000 έως το 2008 είναι ο δήμαρχος της Baruta στο Καράκας. Το Νοέμβριο του 2008 εξελέγη κυβερνήτης της πολιτείας Miranda. Το 2012 είναι ο νικητής των προκριματικών εκλογών και λαμβάνει το χρίσμα του προεδρικού υποψηφίου του αντιπολιτευόμενου κόμματος, Δικαιοσύνη Πρώτα. Αυτοχαρακτηρίζεται ως “ένθερμος καθολικός”, ο οποίος ήρθε πιο κοντά στην καθολική εκκλησία μετά τη σύντομη φυλάκισή του, το 2004. Σε συνέντευξή του έχει πει ότι ο Ιησούς είναι ο σημαντικότερος ήρωας στη ζωή του.

Ο πατέρας του ήταν καθολικός και η μητέρα του Εβραία. Έχει πτυχίο Νομικής με ειδικότητα το Εμπορικό Δίκαιο. Στις δημοτικές εκλογές επικράτησε του αντιπάλου του Simon Pestana (που υποστηριζόταν από τον Chavez) με 79%. Κατά τη διάρκεια της θητείας του πέτυχε αξιοσημείωτη μείωση της τοπικής εγκληματικότητας. Παρέλαβε μια πόλη με 4.705 καταγεγραμμένα εγκλήματα και το 2007 ο αριθμός είχε πέσει στα 976. Σύμφωνα με το Bloomberg ο Capriles είναι θερμός υποστηρικτής της οικονομικής πολιτικής του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Luiz Inacio Lula Da Silva, δηλαδή μιας οικονομίας της ελεύθερης αγοράς με αναδιανομή του εισοδήματος. Η μεγάλη πρόκληση έρχεται στις 7 του Οκτώβρη με τις προεδρικές εκλογές της Βενεζουέλας.

Τι πρέπει να κάνει για να κερδίσεις;

“Εάν τα κάνουμε όλα σωστά, αν μεταφέρουμε το μήνυμά μας παντού με προσπάθεια και με αφοσίωση μπορούμε να πετύχουμε. Μπορούμε να κάνουμε μια πρόβλεψη διαφοράς 10 μονάδων. Στα 14 χρόνια που αυτή η κυβέρνηση βρίσκεται στην εξουσία, αυτή είναι μια αναμέτρηση με τον αντίπαλο να ξεκινά με τις καλύτερες συνθήκες. Η εκστρατεία μας θα βγει στους δρόμους. Θέλω η δέσμευσή μου να αντηχήσει σε κάθε γωνιά της Βενεζουέλας. Γι' αυτό το λόγο η εκστρατεία μου ξεκινά από το νοτιότερο σημείο της χώρας, την επαρχία Santa Elena de Uairen. Το μήνυμά μας δεν απευθύνεται μόνο στα αστικά κέντρα. Η κυβέρνησή μου θέλει να αγκαλιάσει τους ξεχασμένους. Παίρνουμε μέρος σε μια αναμέτρηση αμφίρροπη και ανοικτή. Κάθε πλευρά κάνει τις μετρήσεις της, έχει τις δημοσκοπήσεις της. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση διενεργεί τις δικές της αμφιλεγόμενες έρευνες, αλλά δεν εξαπατά κανέναν παρά τον εαυτό της. Δεν ξέρω πώς να κερδίσω τις εκλογές. Στην εκλογική αναμέτρηση για την πολιτεία της Miranda ξεκίνησα ως ο ασθενέστερος και τελικά επικράτησα με αρκετές μονάδες διαφορά”.

Είναι φερέγγυο το Εθνικό Συμβούλιο Εκλογών, όταν δηλώνει ότι δεν μπορεί να ελέγξει τις τηλεοπτικές μεταδόσεις;

“Το ζητούμενο δεν είναι εάν εμπιστευόμαστε ή όχι τις εκλογικές αρχές. Η βάση της εκλογικής διαδικασίας είναι οι ψηφοφόροι. Πρέπει, επίσης, τα κόμματα να έχουν τους εκπροσώπους τους ώστε να επιβλέπουν τη διαδικασία. Είμαστε αντιμέτωποι με ένα ασύμμετρο θεσμικό καθεστώς. Το να λέμε ότι είναι αδύνατο να ελέγξουμε τις εθνικές τηλεοπτικές μεταδόσεις προσβάλλει τη νοημοσύνη των ψηφοφόρων. Ο Chavez έχει επιβάλει την παρουσία του στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο από τη στιγμή που επισημοποίησε την υποψηφιότητά του πριν από περίπου 20 χρόνια. Έχω συνηθίσει αυτήν την κατάσταση. Και δε θα μας σταματήσει.”

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι ο Capriles έχει ήδη ηττηθεί και ότι η μόνη του διέξοδος είναι να παίξει το χαρτί της νοθείας. Αυτό δε δίνει ήδη το άλλοθι στην κυβέρνηση για ένα είδος εκλογικού πραξικοπήματος;

“Έτσι ήταν πάντα. Είναι λυπηρό που οι πολίτες της Βενεζουέλας αντιμάχονται μια κυβέρνηση που επί 14 χρόνια πληρώνει για ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες όχι για να προβάλει το κυβερνητικό έργο αλλά για τα αποτελέσματα αναξιόπιστων δημοσκοπήσεων. Το όραμα αυτής της κυβέρνησης ήταν πάντα αποσταθεροποίηση. Δεν την απασχόλησε ποτέ η μείωση των ποσοστών της εγκληματικότητας. Κατευθύνει τη κοινή γνώμη στο να πιστεύει ότι η υψηλή εγκληματικότητα είναι μόνο στα λόγια και όχι στη ζωή”.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.