Κοσμος

Μοναχικός Χόρχε

Πέθανε η τελευταία γιγάντια χελώνα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23413-55484.jpg

Ήταν ο τελευταίος του είδος του. Ήταν ένας ήρωας της επιβίωσης, το σύμβολο της εξέλιξης των ειδών.

Ο Μοναχικός Χόρχε, η τελευταία γιγάντια χελώνα του είδους της, απεβίωσε από άγνωστα αίτια και χωρίς να αφήσει απογόνους, όπως ανακοίνωσαν οι αρχές του Εθνικού Πάρκου του αρχιπελάγους των Γκαλάπαγκος.

«Το πρωί ο φύλακας του πάρκου και υπεύθυνος επί 40 χρόνια για τη φροντίδα των χελωνών εντόπισε τη σωρό του Χόρχε. Το σώμα του ήταν ακίνητο. Ο κύκλος της ζωής του έφτασε στο τέλος του», ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Εθνικού Πάρκου, Edwin Naula.

Ο Μοναχικός Χόρχε εντοπίσθηκε για πρώτη φορά από έναν Ούγγρο επιστήμονα στο νησί Πίντα το 1972. Έγινε αμέσως σύμβολο των νησιών Γκαλάπαγκος, τα οποία προσελκύουν 180.000 επισκέπτες κάθε χρόνο.

Οι περιβαλλοντολόγοι πίστευαν ότι το υποείδος του, η Chelonoidis nigra abingdoni, είχε εξαφανισθεί. Επί δεκαετίες προσπαθούσαν μάταια να επιτύχουν την αναπαραγωγή του.

Έζησε 15 χρόνια με μία θηλυκή χελώνα από το κοντινό ηφαίστειο Wolf. Ο Μοναχικός Χόρχε ζευγάρωσε αλλά τα αυγά τους δεν γονιμοποιήθηκαν. Στη συνέχεια μοιράστηκε τη φωλιά του και με άλλες θηλυκές συγγενείς με το υποείδος του από το νησί Espanola, χωρίς να ζευγαρώσει.

Οι γιγάντιες χελώνες των Γκαλάπαγκος πιστεύεται ότι μπορούν να ζήσουν έως και 200 χρόνια. Είναι ένα από τα είδη που βοήθησαν τον Κάρολο Δαρβίνο να διαμορφώσει και να διατυπώσει τη θεωρία για την εξέλιξη των ειδών το 19ο αιώνα.

Στα τέλη του 19ου αιώνα μεγάλος αριθμός χελωνών ζούσε στα νησιά Γκαλάπαγκος, αλλά εξοντώθηκαν για το κρέας τους από ναυτικούς και ψαράδες μέχρι του σημείου εξαφάνισής τους.

Περί τις 20.000 γιγάντιες χελώνες ζουν σήμερα στα Γκαλάπαγκος.

Το 2009 ο Βρετανός παρουσιαστής ταξιδιωτικών τηλεοπτικών εκπομπών του BBC, Simon Reeve, επισκέφτηκε τα νησιά Γκαλάπαγκος και είδε το Μοναχικό Χόρχε από κοντά.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.