Κοσμος

Αποστολή στη Ρουάντα

Για 36 Έλληνες εθελοντές με την ActionAid

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
23408-55467.jpg

Αναχώρησε η νέα εθελοντική αποστολή της ActionAid στη Ρουάντα που στόχο έχει την κατασκευή δύο τάξεων δημοτικού σχολείου στο Γκιτέτσι, μια φτωχή κοινότητα που υποστηρίζεται από Έλληνες Αναδόχους Παιδιού.

Παράλληλα με την κατασκευή των τάξεων, οι 36 εθελοντές θα συμμετέχουν στις δραστηριότητες του χωριού. Θα μαγειρεύουν μαζί με τους κατοίκους ώστε να τρώνε όλοι μαζί το μεσημέρι. Θα επισκεφτούν τον τοπικό συνεταιρισμό γυναικών που στηρίζει η ActionAid και ένα νηπιαγωγείο που επίσης στηρίζεται από το πρόγραμμα Αναδοχής Παιδιού.

n

Τι είπαν οι εθελοντές

Βίκυ Σαρρή: «Είναι ταξίδι ζωής για μένα και μία ευκαιρία να μάθω έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης, είναι επιζήσαντες γενοκτονίας αν μη τι άλλο».

Μανώλης Σαμαράκης: «Σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας αλλά και για όλους εμάς, η ανάγκη για βοήθεια αλλά και το συναίσθημα για αλληλεγγύη είναι πιο δυνατά από ποτέ. Προσβλέποντας σε μια θετικότερη αντιμετώπιση των σημερινών προβλημάτων αλλά και σε μια αλλαγή νοοτροπίας γενικότερα, έκρινα τη συμμετοχή μου στην αποστολή επιβεβλημένη. Πιστεύω ότι θα επιστρέψω πιο αισιόδοξος και πιο δυνατός, έχοντας αντλήσει δύναμη από ανθρώπους που έχουν ζήσει πολύ χειρότερες καταστάσεις στη ζωή τους».

Έβελυν Ράγκου: «Μακάρι να μπορέσουμε να μεταφέρουμε σε όλους πίσω στη δοκιμαζόμενη πατρίδα μας το άξιο και ελπιδοφόρο παράδειγμα ζωής που αποτελούν άνθρωποι όπως αυτοί, που χαμογελούν καθημερινά επειδή απλώς έχουν τη δυνατότητα για μια ακόμη μέρα να αντικρίζουν το φως του ήλιου».

Επιβίωση με 1 δολάριο

Η Ρουάντα συγκαταλέγεται στις 10 φτωχότερες χώρες του πλανήτη. Τα δύο τρίτα του πληθυσμού των 10 εκατομμυρίων προσπαθεί να επιβιώσει με λιγότερο από ένα δολάριο την ημέρα και ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει πριν κλείσει τα πέντε του χρόνια.

Η Ρουάντα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ορφανών ή απροστάτευτων παιδιών στον κόσμο που φτάνει το ένα εκατομμύριο. Το 1994, γράφτηκε μια από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας, η γενοκτονία της Ρουάντας, που κόστισε στη ζωή σε 800.000 με ένα εκατομμύριο ανθρώπους.

Κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας εκατοντάδες σχολεία καταστράφηκαν και πολλές χιλιάδες δάσκαλοι σκοτώθηκαν. Από τότε η χώρα προσπαθεί να ξαναχτίσει το εκπαιδευτικό της σύστημα, όμως οι ελλείψεις είναι τεράστιες.

Η ActionAid, ως διεθνής μη κυβερνητική αναπτυξιακή οργάνωση για την καταπολέμηση της απόλυτης φτώχειας και της ανισότητας, επικεντρώνεται στην παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης για όλα τα παιδιά, καθώς αυτή αντιπροσωπεύει το μόνο μέρος όπου τα παιδιά της χώρας με τις ανοιχτές πληγές, ορφανά και μη, μπορούν να ζουν ως παιδιά, αλλά και το μόνο μέσο για να ξεφύγουν από την πείνα και την απόλυτη φτώχεια. Οι φωτογραφίες είναι των Βάσω Μπάλου και Παναγιώτη Τσαπέπα.

imageimageimage

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.