Κοσμος

Βουνό στην έρημο

Σάσα Τακτικού
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βρέθηκα στους ‘πρόποδες’ του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Το Burj Dubai ή Burj Khalifa όπως ονομάζεται (Burj στα αραβικά σημαίνει βουνό) και εχει ύψος 818μ.

Βρέθηκα στους ‘πρόποδες’ του ψηλότερου κτιρίου στον κόσμο. Το Burj Dubai ή Burj Khalifa όπως ονομάζεται (Burj στα αραβικά σημαίνει βουνό) εχει ύψος 818μ.και συγκαταλέγεται στα ‘θαύματα’ του σύγχρονου κοσμου. Είναι το νέο σύμβολο των Εμιράτων γιατί συμβολίζει όχι μόνο το όραμα και την αποφασιστικότητα του Σεϊχη Αλ Μακτούμ αλλά και την τεράστια τεχνολογική/κατασκευαστική ανάπτυξη στο Dubai. Το Burj Dubai καταρρίπτει πολλά παγκόσμια ρεκόρ πρωτιάς, αφού είναι το πρώτο κτίριο σε ύψος, έχει τα περισσότερα ασανσερ (57), ορόφους (160), σκάλες (8) και χρειάζονται 18 συνεργεία καθαρισμού να εργάζονται ταυτόχρονα πυρετωδώς επί 3 μήνες για να το καθαρίσουν ολόκληρο! Κάτι δε που βρήκα ιδιαίτερα συναρπαστικό είναι ότι η βάση που κρατά 500.000 τόνους βάρους έχει σχεδιαστεί με έμπνευση το hymenocallis ένα λουλούδι της ερήμου με τριγωνικό σχήμα που θεωρείται ότι αντέχει στους δυνατούς ανέμους. Κάτι θα ξέρουν.

Στα εγκαίνεια, άπειρος κόσμος μαζεμένος, με αρκετό ενθουσιασμό, περιμένοντας να δούν τα θεαματικά πυροτεχνήματα και να ‘κλέψουν’ κοντινές φωτογραφίες με τον Σεϊχη και τους γιους του.. Το «συντριβάνι που χορεύει» (το μεγαλύτερο συντριβάνι του κόσμου) λικνιζόταν μαγικά στα αραβικά τραγούδια, ταμπούρλα βαρούσαν και σπαθιά στροβιλίζονταν στον αέρα, δίνοντας μια πιο «Ντουμπαγιανή» αίσθηση στην εκδήλωση. Ξαφνικά συνειδητοποίησα οτι ολος αυτός ο κόσμος δεν ηταν εκεί μόνο για τα εγκαίνια.. αλλά γιατι είχε ανάγκη να επιβεβαιώσει ότι η κρίση που μαστίζει το Dubai τελευταία φθάνει λες στο τέλος της με αυτή την πλούσια τελετή εγκαινίων.

Aυτή η κοινή ανάγκη συγκέντρωσε εκεί χιλιάδες ανθρώπους από ολα τα μέρη της γης. Λες και το άνοιγμα του Burj Dubai σηματοδοτεί την επόμενη εποχή όπου το Dubai θα ξαναζήσει τις μεγάλες του δόξες της απόλυτης χλιδής (και της οικονομικής ασφάλειας). Είναι αλήθεια? Δεν ξέρω.. ισως κάπου κι εγώ ανήκω στον ‘κόσμο’ αυτον που ελπίζει..οτι η κρίση φθάνει στο τέλος της, ότι το Dubai δεν είναι το «ξεπεσμένο Ελ Ντοράντο» όπως το αποκαλούνε διάφοροι οικονομολόγοι αναλυτές, οτι έχω να βιώσω ακόμη πολλές πρωτιές στη πόλη αυτή και ότι την επόμενη φορά θα βρίσκομαι στα εγκαίνια της «μεγαλύτερης βιβλιοθήκης του κόσμου» μια που σε αυτον τον τομέα το Dubai είναι ακόμη έρημο-ς.