Κοσμος

«Ναι» μεν, αλλά με οργή για την κυβέρνηση, τις τράπεζες και την δημόσια τηλεόραση

Στις κάλπες οι Ιρλανδοί για τη συνθήκη της Λιτότητας

Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Από την ιρλανδική  Sunday Independent


Το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά η αιφνίδια παρέμβαση – τοποθέτηση του δημοσιογράφου και ανεξάρτητου βουλευτή, Shane Ross δεν αποκλείεται να γείρει την πλάστιγγα υπέρ του «όχι».

Ποιος είναι ο Shane Ross; Χρόνια αρθρογράφος στην εφημερίδα Irish Independent και δηλωμένος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μειονοτήτων. Θεωρείται δριμύς επικριτής του ιρλανδικού κατεστημένου: των μεγάλων επιχειρήσεων, των τραπεζών και των πολιτικών κομμάτων. Το 2009 τιμήθηκε με το βραβείο του Δημοσιογράφου της Χρονιάς για την έρευνά του πάνω στις σπατάλες του δημόσιου τομέα. Είναι επίσης συγγραφέας δύο βιβλίων. Το 2010 μαζί με τον Nick Webb συνέγραψαν το best seller «The Wasters» για τις σπατάλες του δημοσίου σε βάρος των φορολογουμένων. Το 2011 εξελέγη ως ανεξάρτητος στο κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Σύμφωνα με την κυριακάτικη Irish Independent το δημοψήφισμα για το δημοσιονομικό σύμφωνο αναμένεται να υπερψηφιστεί αλλά όχι δια περιπάτου. Ήδη το 12% των ψηφοφόρων του «ναι» δηλώνει ότι διατηρεί πολλές επιφυλάξεις. Η πανεθνική δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη την περασμένη Πέμπτη, κατέγραψε υψηλά ποσοστά δυσπιστίας των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και σε οργανισμούς όπως τράπεζες και δημόσια τηλεόραση.

Η ξαφνική τοποθέτηση του Shane Ross αναμένεται να μικρύνει το χάσμα μεταξύ του «ναι» και του «όχι». Σε αποκλειστικό του άρθρο στην Sunday Independent ο Shane Ross έγραψε: «Το δημοψήφισμα θα έπρεπε να είχε αναβληθεί. Μπορούμε ακόμα να πετύχουμε την αναβολή του καταψηφίζοντάς το. Εάν το κάνουμε αυτό είναι βέβαιο ότι το φθινόπωρο θα κληθούμε εκ νέου στις κάλπες».

Τα αποτελέσματα της τελευταίας δημοσκόπησης έχουν ως εξής: το 42% τάσσεται υπέρ του δημοσιονομικού συμφώνου, το 28% τάσσεται κατά, το 27% δηλώνει αναποφάσιστο και ένα 4% του εκλογικού σώματος αρνήθηκε να απαντήσει.

Η δημοσκόπηση κατέγραψε, επίσης, ότι το 54% ερωτηθέντων συμφωνεί με την θέση του βουλευτή Ross για αναβολή του δημοψηφίσματος, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του Εργατικού Κόμματος (61%) τάσσεται επίσης υπέρ της αναβολής.

Σε αντίθεση με την θέση της κυβέρνησης, το 54% των Ιρλανδών πιστεύει ότι η χώρα θα έχει πρόσβαση σ’ ένα δεύτερο πακέτο σωτηρίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ακόμα κι αν απορρίψουν το σύμφωνο. Το 27% θεωρεί ότι δεν θα πάρουν το πακέτο και το 18% απάντησε «δεν ξέρω/ δεν απαντώ».

Ένα επιπλέον πλήγμα στην κυβερνητική εκστρατεία είναι το γεγονός ότι το 58% των Ιρλανδών θεωρεί βέβαιη την διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος εάν απορρίψουν το σύμφωνο. Το 20% δεν βλέπει δεύτερο δημοψήφισμα και το 12% δήλωσε αναποφάσιστο.

Όσον αφορά το οικονομικό πακέτο στήριξης το 67% των Ιρλανδών το θεωρεί δεδομένο. Μόλις το 19% πιστεύει ότι δεν θα χρειαστεί και το 14% δεν ξέρει/ δεν απαντά.

«Πολλοί από εμάς, τους παθιασμένους φιλοευρωπαϊστές, θέλουμε να υποστηρίξουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο. Θέλουμε να ψηφίσουμε ‘ναι’. Δεν μπορούμε, όμως, διότι μας αναγκάζουν να ψηφίσουμε στη ζώνη του λυκόφωτος. Χορεύουμε στο πρόγραμμα της Άνγκελα Μέρκελ και όχι στο ιρλανδικό. Η Γερμανία εξακολουθεί να καθορίζει την τύχη της Ευρώπης. Δεν υπήρχε λόγος να διενεργηθεί δημοψήφισμα πριν από το τέλος του έτους», γράφει ο δημοσιογράφος και ανεξάρτητος βουλευτής, Shane Ross.

Μεγάλη είναι δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Χωρίς να συνυπολογιστεί το ποσοστό των αναποφάσιστων η δημοσκόπηση κατέδειξε: 36% στο κεντροδεξιό Fine Gael, 12% για το Εργατικό Κόμμα, 17% στο ρεπουμπλικανικό Fianna Fáil, 20% στο εθνικιστικό Sinn Fein, 1% οι Πράσινοι και 1% για την Ενωμένη Αριστερή Συμμαχία.

Ο μεγάλος ηττημένος θεωρείται το σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, το οποίο στις προηγούμενες εκλογές είχε το 60% της στήριξης των ψηφοφόρων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος, Eamon Gilmore είναι ο λιγότερο δημοφιλής πολιτικός της Ιρλανδίας. Τεράστιο είναι το ρεύμα του επικεφαλής του Sinn Fein, Gerry Adams.

n