Κοσμος

81 εκ. λίρες. Να το αφήσω;

Λονδίνο 2012 – Τελετή Έναρξης

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
22102-53518.jpg

Μια καμπάνα 27 τόνων, εκατοντάδες νοσοκόμες του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ένας Σεξπηρικός βάρδος… welcome to London Olympics 2012. Ο βρετανικός Τύπος είναι πλέον σε θέση να αποκαλύψει τι κρύβει η φαντασία του καλλιτεχνικού διευθυντή της τελετής έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, Ντάνι Μπόιλ.

Ο Βρετανός σκηνοθέτης που έγινε γνωστός με το Trainspotting και κέρδισε Όσκαρ με την χαμηλοτάτου κόστους παραγωγής ταινία Slumdog Millionaire έχει πλέον ανεβάσει το κασέ του. Η παραγωγή για τις δύο μεγάλες βραδιές αναμένεται να αγγίξει τις 81 εκατομμύρια λίρες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός διπλασιάστηκε μόλις τον περασμένο μήνα.

n

Όσον αφορά το θέμα της τελετής ο Ντάνι Μπόιλ δήλωσε ότι θέλει να αναδείξει ό,τι πιο «μοναδικό, ό,τι πιο ιδιαίτερο και ό,τι πιο βρετανικό έχουν να επιδείξουν οι Βρετανικές Νήσοι. Και κάπως έτσι συμπεριέλαβε τον Σαίξπηρ και την ωδή στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αυτό που οι Βρετανοί πρώτοι καθιέρωσαν το 1948 αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και αργότερα η Μάργκαρετ Θάτσερ σχεδόν το γονάτισε αλλά δεν κατάφερε να το ιδιωτικοποιήσει.

Στη σκιά των προκατόχων. Ο Ντάνι Μπόιλ διευκρίνισε ότι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού προορίζεται για τη διοργάνωση της τελετής έναρξης. Τόνισε ότι το ποσό είναι με διαφορά πολύ μικρότερο από τα 65 εκατομμύρια λίρες που διέθεσαν οι Κινέζοι το 2008 μόνο για την τελετή έναρξης.

n

«Η αλήθεια είναι ότι όταν αναλαμβάνεις ένα τέτοιο έργο, δεν μπορείς παρά να ζεις στη σκιά των προκατόχων σου», δήλωσε ο παραγωγός Στίβεν Ντάλντρι και πρόσθεσε, «Το θέαμα του Πεκίνου σού έκοβε την ανάσα. Η απόλυτη ομορφιά της Αθήνας είναι πηγή έμπνευσης, αλλά εμείς τελικά επηρεαστήκαμε πολύ από την τελετή έναρξης του Σίδνεϊ. Η σύγκριση με τις προηγούμενες Ολυμπιάδες είναι αναπόφευκτη αλλά δεν μας ενοχλεί».

Ιδανικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής δε θα ήθελε να αποκαλύψει τίποτε παραπάνω για το βράδυ της τελετής. Είναι, όπως λέει, αδύνατο διότι όλοι κινηματογραφούν τα πάντα στις με τα κινητά τους.

n

Αναλυτικά η τελετή έναρξης επιφυλάσσει για τους θεατές:

"Νήσοι των Θαυμάτων" θα είναι ο τίτλος της τελετής. Εμπνευσμένος από μονόλογο της ‘Τρικυμίας’ του Σαίξπηρ.

Η μεγαλύτερη καμπάνα της Ευρώπης κατασκευάστηκε για να χτυπήσει αποκλειστικά στις 27 Ιουλίου. Θεωρείται επίτευγμα μηχανικής και θα έχει το διπλάσιο όγκο του Big Ben. Η καμπάνα θα κρέμεται σε ένα από τα δύο πέταλα του σταδίου. Χαραγμένος πάνω στην καμπάνα θα είναι ο στίχος: ‘Μη φοβάστε, το νησί είναι γεμάτο ήχους’. Ένας στίχος που ανήκει στον Κάλιμπαν, τον βασικό ήρωα στην ‘Τρικυμία’ του Σαίξπηρ. Ο Κάλιμπαν – μισός άνθρωπος, μισός τέρας – λατρεύει το νησί του και ο Μπόιλ θέλει μέσω αυτού να αναδείξει την περηφάνια και τον πατριωτισμό των Βρετανών.

20.000 καλλιτέχνες θα συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες. Αναμένεται, επίσης, να παρελάσουν πολύχρωμοι καλλιτέχνες της παντομίμας, δρομείς από την Κένυα και γυμναστές από την Ρωσία. Μια άλλη θεματική ενότητα θα είναι ο καθαρισμός και η αναβάθμιση από την ρύπανση του εδάφους. Κι αυτό γιατί ολόκληρη η περιοχή του Ολυμπιακού Πάρκου ήταν κάποτε βιομηχανική ζώνη και περιβαλλοντικά υποβαθμισμένη.

Τα εντυπωσιακά ακροβατικά είναι το μόνο σίγουρο. Έχουν ήδη εγκαταστήσει ένα εναέριο σύστημα ακροβατικών, το οποίο μπορεί να σηκώσει το βάρος πέντε ελεφάντων. 900 παιδιά από τα έξι δημοτικά διαμερίσματα του Λονδίνου θα έχουν ρόλους στην τελετή έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών. Αναμένονται πολλά λουλούδια. Ο πρόεδρος του Λονδίνου 2012, Σεμπάστιαν Κόου άφησε το εξής υπονοούμενο: «κάθε φορά που επισκεπτόμουν τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις σκόνταφτα σε κουβάδες με λουλούδια».

Το στάδιο έχει χωρητικότητα 80.000 θεατών. Η τελετή θα διαρκέσει τρεις ώρες. Το διαφημιστικό κόστος αναμένεται να κυμανθεί στα 2 δισεκατομμύρια λίρες παγκοσμίως. Θα τοποθετηθούν περισσότερα από 500 μεγάφωνα και σχετικός ακουστικός εξοπλισμός βάρους 50 τόνων. Τουλάχιστον 15.000 εθελοντές θα πάρουν μέρος σε όλες τις εκδηλώσεις. Θα είναι όλοι Βρετανοί ηλικίας από 18 έως 90 ετών. Κάποιοι μάλιστα λέγεται ότι έχουν, επίσης, δει από κοντά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, το 1948.

Θα ανέβουν στη σκηνή τα πιο αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα του Ηνωμένου Βασιλείου. Δηλαδή οι Stereophonics θα τραγουδήσουν για την Ουαλία, ο Paolo Nutini για την Σκωτία, οι Snow Patrol για την Βόρεια Ιρλανδία και τη σημαία του Αγίου Γεωργίου της Αγγλίας θα εκπροσωπήσουν οι Duran Duran. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο Χάιντ Παρκ του Λονδίνου. Στα «διαλείμματα» των εμφανίσεων των συγκροτημάτων θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνες στιγμιότυπα από την τελετή έναρξης των Αγώνων. Μια άλλη μεγάλη συναυλία θα συνοδεύσει την τελετή λήξης με πιθανότερο πρώτο όνομα τους Blur.

n

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.