Κοσμος

Ξεκίνησε το καλοκαίρι στην Ισλανδία!

Σύμφωνα με την ισλανδική παράδοση

Λένα Χουρμούζη
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Στις 18 του μηνός είναι η πρώτη μέρα του Harpa, ο καλοκαιρινός μήνας σύμφωνα με το ισλανδικό ημερολόγιο. Μια μέρα που σηματοδοτεί την έναρξη του καλοκαιριού από το 1921.

Η πρώτη μέρα του καλοκαιριού είναι, επίσης, μία από τις 11 εθνικές γιορτές της Ισλανδίας.

n

Η ιστοσελίδα του πανεπιστημίου της Ισλανδίας αναφέρει ότι η πρώτη μέρα του καλοκαιριού θεωρείται και πρώτη μέρα του έτους εξ ου και οι Ισλανδοί υπολογίζουν την ηλικία ανθρώπων και ζώων με τους χειμώνες και όχι με τα χρόνια.

Μάλιστα πριν από τέσσερις αιώνες το έθιμο επέβαλε ανταλλαγή δώρων και οικογενειακό δείπνο πολύ πιο επίσημο από το δείπνο της παραμονής των Χριστουγέννων.

Κάποτε η ημέρα ήταν αφιερωμένη στις νέες γυναίκες και στα παιδιά. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση που λέγεται húslestur, οι Ισλανδοί μαζεύονταν σε σπίτια και άκουγαν τους γηραιότερους να διηγούνται παλιούς θρύλους, ποιήματα και άλλα λογοτεχνικά κείμενα.

n

Εάν αυτή η μέρα συνοδευόταν από ηλιοφάνεια οι αγρότες άφηναν τα ζώα ελεύθερα για να υποδεχθούν το καλοκαίρι. Απ΄ την άλλη ο θρύλος θεωρεί ότι είναι σημάδι καλοτυχίας εάν το καλοκαίρι και ο χειμώνας «παγώσουν μαζί» (δηλαδή εάν έχει παγετό την τελευταία νύχτα πριν την έναρξη του καλοκαιριού)».

Ο φωτογράφος Páll Kjartansson απαθανάτισε για την ισλανδική εφημερίδα τις πρώτες ημέρες του καλοκαιριού στο Ρέικιαβικ.

n

n

n

n

n

n