Κοσμος

Οι «ήσυχοι» Ευρωκράτες των Αθηνών

Ένα ρεπορτάζ  για τα στελέχη της Ε.Ε και της Τρόικας στην Αθήνα

4168-35217.jpg
Λένα Χουρμούζη
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
21387-52252.jpg

Από την ελβετική Le Temps


Ο ανταποκριτής της ελβετικής Le Temps στις Βρυξέλλες, Richard Werly, επισκέφτηκε τα στελέχη της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και κατέγραψε αντιδράσεις και αλλαγές στη ζωή τους στη μεταμνημονιακή Αθήνα.

«Η αποστολή τους: να επαναφέρουν τους Έλληνες στο δρόμο της δημοσιονομικής αρετής. Η μέθοδός τους: να ταράξουν το σύστημα και να επιμείνουν στις δημοσιονομικές θυσίες. Με κίνδυνο: να γίνουν στόχος όλων εκείνων που δεν συμπαθούν πια την Ευρωπαϊκή Ένωση.

»Το παράθυρο βλέπει στην Ακρόπολη. Σε μια άκρη του γραφείου ο Γιάννης Σιάτρας παρακολουθεί την κίνηση της χρηματιστηριακής αγοράς από την οθόνη του υπολογιστή του. Περιοδικά εμφανίζεται στην οθόνη το εξώφυλλο γνωστού γερμανικού περιοδικού. Ήταν το τεύχος του περασμένου Φεβρουαρίου που κυκλοφόρησε με την Αφροδίτη της Μήλου να υψώνει το μεσαίο δάκτυλο συνοδευόμενο από τον τίτλο: ‘Απατεώνες στην ευρω-οικογένεια’.

Δείξε αυτό και έλα να πείσεις τους Έλληνες ότι η Ένωση βρίσκεται στο πλευρό τους, λέει ο Γιάννης Σιάτρας, πρώην συντάκτης οικονομικών θεμάτων, ο οποίος σήμερα φλερτάρει με την ιδέα να διεκδικήσει μια βουλευτική έδρα στις επικείμενες εκλογές'.

»Με είχε ήδη προϊδεάσει ο Κώστας Παππάς, εκπρόσωπος Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της Ελλάδας στις Βρυξέλλες. Μου είχε συγκεκριμένα πει να προσέχω τα κλισέ που ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα. Και ως εκ τούτου δεν αιφνιδιάστηκα όταν άκουσα τις ιστορίες των ευρωκρατών της Αθήνας.

»Το κτίριο της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα βρίσκεται πίσω από το Κοινοβούλιο. Στην άλλη πλευρά του δρόμου παρακολουθώ την αλλαγή φρουράς των Ευζώνων. Μερικοί τουρίστες απαθανατίζουν τους Εύζωνες. Ένας εξ αυτών, Ελληνοαμερικάνος, κοιτά με εμφανή δυσαρέσκεια της σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μου λέει:

'Δεν έχουν καμία θέση στη χώρα του Σωκράτη. Είναι ανήθικοι υπηρέτες των τραπεζών’.

»Από την άλλη ο Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στην Ελλάδα, μου λέει ότι δεν ενοχλείται από την επικριτική στάση των συμπατριωτών του. «Ζω στην πατρίδα μου. Πηγαίνω στον κινηματογράφο άνετα χωρίς το άγχος των Ελλήνων πολιτικών που δεν τολμούν να βγουν από το σπίτι. Με έχουν επικρίνει αρκετές φορές, αλλά δεν με έχουν βρίσει ποτέ».

»Οι περισσότεροι ευρωκράτες που βρέθηκαν να εργάζονται στην Αθήνα από την Άνοιξη του 2010 δηλώνουν πως έχουν χαράξει μια κοινή γραμμή άμυνας: τη σιωπή. Περίπου 15 στον αριθμό είναι οι εμπειρογνώμονες που έχουν αναπτυχθεί στην Ελλάδα ως μέλη της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η εν λόγω ομάδα έχει επωμιστεί ένα ρόλο συμβουλευτικό για τη βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ ως το τέλος του 2013. Την ίδια ώρα, μια άλλη ομάδα 30 κοινοτικών στελεχών εργάζεται για την αντιπροσωπεία της Ε.Ε στην Ελλάδα και γραμματειακή υποστήριξη της Τρόικας. Επιβλέπουν την εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη με την ελληνική ηγεσία στα μέσα του Μαρτίου.

»Τα μέλη της Ομάδας Δράσης της Κομισιόν πρόκειται να διπλασιαστούν. Η φύση της αποστολής τους, τους κάνει ιδιαίτερα δημοφιλείς. Το ίδιο δεν ισχύει για τα στελέχη της Τρόικας που επιβλέπουν, επαληθεύουν και ελέγχουν ταμεία. Και γι’ αυτό είναι ο ο ιδανικός στόχος ενός μέρους του ελληνικού πληθυσμού που έχει κηρύξει πόλεμο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή: οι δημόσιοι υπάλληλοι που τέθηκαν σε ξαφνική εφεδρεία, οι χρεωμένοι σε προβληματικές τράπεζες επιχειρηματίες, οι λαϊκιστές πολιτικοί που έχουν χάρισμα να εκμεταλλεύονται τα αντιγερμανικά συναισθήματα των ψηφοφόρων τους, οι ακραίοι εθνικιστές και οι σκληροπυρηνικοί πολέμιοι του καπιταλισμού.

»Ευρωκράτης από ευρωκράτη διαφέρει. Η Ομάδα Δράσης, η οποία συναλλάσσεται με τους κοινωνικούς εταίρους και τη δημόσια διοίκηση, ζει σε ιδιωτικά διαμερίσματα στην Αθήνα. Οι αξιωματούχοι της Τρόικα, οι οποίοι ως επί τον πλείστον συνομιλούν με υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη, διαμένουν στο ξενοδοχείο Χίλτον και με ισχυρή αστυνομική προστασία.

»Για τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης τρία είναι τα πρόσωπα που ταυτίζονται με την έννοια Ευρωκράτης: ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης, Horst Reichenbach, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στην Τρόικα, Matthias Mors και υπεύθυνη της ομάδας δράσης στην Αθήνα, Georgette Lalis. Μια Ελληνίδα που τυγχάνει να γνωρίζει πολύ καλά τη γερμανική γλώσσα. ‘Μην το αναφέρεις αυτό’, της λένε συχνά οι συνάδελφοι της.

»Η ανώτατη υπάλληλος της Κομισιόν εργάζεται στον έβδομο όροφο ενός άχαρου κτιρίου στην Πανόρμου. Το διάστημα 2001-2004 έλαβε άδεια άνευ αποδοχών από την Κομισιόν προκειμένου να αναλάβει διευθύνουσα σύμβουλος του Ελληνικού Κτηματολογίου.

»Το αφεντικό της, Horst Reichenbach, ταξιδεύει πάντα και παντού συνοδεία σωματοφύλακα. Η Lalis τα καταφέρνει μόνη της. Το αφεντικό της απαντά συνήθως με υπεκφυγές στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Η Lalis και οι συνάδελφοί της είναι πιο ευθείς. 'Κανείς δεν είπε ότι τρεις γενιές Ελλήνων θα πληρώνουν για την ξαφνική αύξηση του πλούτου τις δεκαετίες του ’90 και του ‘00. Εμείς δυστυχώς είμαστε αυτοί που τους ανακοινώσαμε τη λυπητερή'».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.